Componenta vitala din structura oricarui sistem de incalzire este cosul de fum si, automat, este si elementul caruia trebuie sa ii acorzi cea mai mare atentie in momentul achizitionarii, fie ca ne referim la calitatea de care da dovada, sau la modul de intretinere si montajul acestuia!

De ce joaca un rol atat de important?

Contributia cosului de fum este extrem de semnificativa in ceea ce priveste procesul optim de functionare a sistemului termic, precum si siguranta de care da dovada cu privire la membrii familiei si integritatea locuintei. Nivelul de calitate si procesul de montare al cosului de fum poate, asadar, preveni izbucnirea unui incendiu, cele mai mari riscuri fiind reprezentate in general de o amplasare incorecta a sistemului de cos de fum sau de alegerea unui produs improvizat.

Fara nicio urma de indoiala, sursa de incalzire are o importanta destul de majora de asemenea (semineul, soba, centrala pe lemn) si este indicat sa achizitionezi un dispozitiv de calitate superioara, insa, elementul de baza ramane in continuare cosul de fum.

Suntem constienti ca in prezent poti fi ,,pacalit” cu usurinta de tot felul de promisiuni false sau produse prezentate intr-o lumina foarte buna, dar care nu dau dovada de o eficienta ridicata si astfel, exista riscul sa achizitionezi un cos de fum necorespunzator! Costul de achizitie al unui cos de fum reflecta intr-o oarecare masura calitatea si functionalitatea acestuia, insa nu trebuie sa pierzi din vedere adevaratul aspect care-i determina profesionalismul si anume o gama de proprietati vitale!

Cosurile de fum din inox au ajuns sa domine piata termicelor, castigandu-si notorietatea datorita multimii de avantaje pe care le cuprind si pe care le vei desoperi odata cu parcurgerea articolului de fata, astfel incat sa iti poti face o idee cat mai clara cu privire la alegerea perfecta pentru tine! Prin urmare, in cele ce urmeaza, vei avea parte de o enumerare in mod cronologic si construita in asa fel incat sa iti evidentieze cele mai importante aspecte asupra carora trebuie sa te concentrezi atunci cand iei decizia achizitionarii unui cos de fum ieftin! Mai jos vei gasi raspunsurile punctuale la cele mai intampinate 12 intrebari pe care ar trebui sa le ridice orice persoana inainte de a cumpara cosul de fum potrivit:

 1. Dispune cosul de fum de certificat?

Vrei sa ai garantia ca produsul pentru care ai optat da dovada de siguranta si performanta maxima in utilizare? Atunci, fara a te pierde in detalii nesemnificative, trebuie sa verifici in primul rand daca sistemul de cos de fum este certificat!

Nu lua totul de bun inca de la inceput, oricat de bine ar suna diferite sfaturi sau recomandari oferite de persoane care nu au avut niciodata de-a face cu un astfel de dispozitiv sau care nu au studiat piata, ci bazeaza-te pe lucruri sigure, pe specificatii clare, avand mereu in vedere siguranta si bunastarea familiei si caminului tau.

Unul dintre cele mai bune indicii care iti poate demonstra ca produsul ales este certificat, este faptul ca in ordine ca acesta sa poata exista pe piata, trebuie sa treaca o serie de teste si sa indeplineasca anumite conditii, fiind mai apoi incadrat in asa-numite normative. Astfel, prezenta unui certificat de conformitate in functionare te poate asigura ca sistemul de cos de fum este testat si este compatibil cu standardele europene in domeniu.

 1. Se aplica acest certificat sursei mele de incalzire?

Certificarea si clasificarea oricarui cos de fum se face pe baza calitatii si tipului materialelor utilizate in proiectarea sa, fiind luata in calcul si sursa de incalzire la care va fi racordat, dar si ce combustibil va fi folosit. Prin urmare, un cos de fum certificat pentru peleti sau gaz nu va putea sub nicio forma sa fie racordat la o centrala pe lemne sau la un semineu clasic.

Iti recomandam sa tii cont intotdeauna de acest aspect si sa optezi pentru un cos de fum certificat clar pentru tipul de combustibil ales, chiar daca vei intalni o multime de producatori care incearca sa certifice hornurile comercializate pentru cat mai multe aplicatii.

 1. Ce tip de otel inoxidabil incorporeaza cosul de fum?

Este de la sine inteles ca in momentul achizitionarii unui produs, iti doresti ca acesta sa vina la pachet cu o rezistenta cat mai indelungata si un nivel superior de calitate, iar acest lucru poate fi garantat, atata timp cat in proiectarea cosului de fum este utilizat otel inoxidabil, prezinta o grosime mare si, cel mai esential lucru, atata timp cat esti sigur de tipul de inox pe care il incorporeaza. Ne putem gandi la nenumarate feluri de inox date de tipul compozitiei, cantitatea de nichel sau carbon utilizata, tipurile folosite in domeniul alimentar fiind astfel complet diferite de cele utilizate in domeniul industrial!

Prin urmare, daca ne referim la gradul de importanta, tipul materialului vine intotdeauna inaintea grosimii acestuia! De obicei, inoxul utilizat in constructia traseului interior al cosului este supus unor temperaturi ridicate si anumitor acizi care pot fi daunatori, iar printre cele mai des intalnite materiale in cazul surselor pe lemne, ulei sau carbuni, se numara inoxul de tip 316L (140144), regasit si sub denumirea de ,,acid resistant steel”.

Canalul interior al cosului de fum devine extrem de important din moment ce trebuie sa tina piept cu brio coroziunii si intemperiilor, precum si sa prezinte o durabilitate crescuta impotriva acizilor din combustibili, temperaturilor mari, fara sa isi schimbe proprietatile. Astfel, alt tip de inox adesea utilizat in arderea combustibilului solid fara conservare este denumit: heat resistant steel (1.4828), 316L aflandu-se asadar in topul materialelor folosite si recomandate pentru fabricarea cosurilor de fum din inox!

Deoarece durabilitatea si eficienta cosului de fum este influentata mereu de tipul materialului utilizat, acesta se numara printre cele mai importante aspecte la care trebuie sa fii atent atunci cand doresti sa faci alegerea potrivita!

 1. Ce temperaturi va suporta cosul de fum?

Importanta acestui aspect nu poate fi contestata atunci cand iti doresti sa ai garantia ca sistemul de cos fum inoxachizitionat este si cel potrivit, atata timp cat transferul termic trebuie sa fie in conformitate cu necesarul caminului tau, iar pentru acest lucru trebuie sa tii cont de urmatorii factori:

 • Distanta fata de materialele inflamabile

Un aspect cheie care cu siguranta va fi trecut si in certificatul european de conformitate, si care reflecta distanta indicata dintre de materialele ce prezinta riscul de a se aprinde si cosul de fum. Cu ajutorul acestui factor este obtinuta si ,,polita de asigurare” pentru furnizorii de cosuri de fum, astfel incat orice risc al unui potential incendiu sa fie eliminat din start! Astfel, acest aspect se regaseste printre cele mai esentiale specificatii cu privire la conformarea sau neconformarea la distanta precizata in certificat si realitate.

Verificarea acestei distante se face in mod facil, prin prezenta in certificat a urmatoarei mentiuni: G10 = 1 cm, iar astfel ai siguranta ca ai gasit un produs care prezinta un grad inalt de izolare, un nivel superior de calitate si care intrece alte sisteme. Aceasta distanta poate fi trecuta de asemenea si sub urmatoarele forme: G 50 = 5 cm, G 65 = 6,5 cm, G 100 = 10 cm, etc.

Deci, acest aspect ar trebui sa fie destul de usor de verificat, atata timp cat orice producator este obligat sa treaca distanta in certificat! Astfel, poti avea garantia ca produsul ales nu prezinta riscuri la adresa sigurantei familiei si integritatii caminului tau.

 • Grosimea materialului izolator

In acest punct vorbim despre prezenta vatei izolatoare intre peretii de inox si iti vom explica logica din spatele acestui aspect: o grosime generoasa a materialului izolator rezulta intr-un transfer termic mai redus. Astfel, un produs care prezinta un transfer mic de caldura, ofera o siguranta mult mai mare!

 • Densitatea materialului izolator

Inca un factor vital de care trebuie sa tii cont in luarea deciziei corecte, si pentru ca cel mai adesea, grosimea vatei nu este tot ce conteaza. Pentru un grad inalt de izolare si, automat, un transfer termic bun, vata izolatoare trebuie sa dispuna si de o anume densitate, iar acest lucru joaca un rol important in achizitia unui cos de fum cu o durabilitate crescuta in timp.

 1. La ce temperatura maxima poate functiona cosul de fum?

Materialele pe care le incorporeaza sistemul de cos de fum din inox, testele la care este supus si emiterea unui certificat de performanta sunt aspecte importante la care trebuie sa fii atent, insa la fel este si temperatura maxima la care poate functiona eficient produsul achizitionat! Aceasta va aparea in certificat cu un  ,,T” in fata (T200/T400/T600).

Prin urmare, asigura-te ca produsul ales se potriveste cu sursa de incalzirea la care urmeaza sa fie racordat. Urmarind un rationament logic, grosimea si nivelul de calitate al materialelor utilizate in proiectarea cosului de fum influenteaza in mod direct rezistenta la temperaturile ridicate la care va fi supus. Acest detaliu nu va fi vizibil in certificatul de performanta, ci va fi trecut pe o alta hartie, ca dovada a testelor efectuate asupra sistemului in conditii de lucru specifice.

Acest aspect nu se afla in topul clasamentului nu pentru ca nu ar avea o importanta deosebita, ci pentru ca ceea ce contine certificatul nu este intotdeauna ceea ce se regaseste si in realitate. Exista o posibilitate foarte mare de a fi indus in eroare, si astfel de a achizitiona un produs de calitate slaba, dar care dispune de un certificat ce-i apartine unui alt cos de fum. Asadar, ar trebui sa ai mereu garantia ca certificatul corespunde cu adevarat sistemului ales si este in conformitate cu temperatura specifica sursei de incalzire.

Tot la acest punct este demn de mentionat ca sistemul de cos de fum poate prezenta certificat cu o rezistenta de 600℃, dar nivelul de calitate al vatei sa nu fie cel mai ridicat, riscand astfel ca valoarea G (distanta fata de materialele inflamabile) sa nu fie una optima si in cele din urma sa prezinte un dezavantaj major! Este posibil sa gasesti cosuri de fum care prezinta temperaturi maxime diferite pentru aceeasi sursa de incalzire, pornind de la 200℃ si pana la 600℃, uneori intrecand aceasta valoare! Alege intotdeauna cosul de fum care dovedeste o rezistenta ridicata la conditiile dificile de lucru!

 1. Este cosul de fum produs de un brand de renume pe piata termicelor?

La fel ca in cazul oricarui alt produs, notorietatea producatorului determina calitatea si eficienta cosului de fum! Nu degeaba cei mai renumiti furnizori de astfel de produse au avut nevoie de o perioada indelungata de timp pentru a-si dovedi credibilitatea si a ajunge sa distribuie cosuri de fum la nivel mondial! Optand pentru astfel de producatori, ai parte de o gama larga de avantaje, printre care se numara promisiunea unui produs rezistent, dar si posibilitatea de a dispune de ajutorul si asistenta necesara in cazul aparitiei unor probleme sau defectiuni! Vei putea apela astfel la oameni specializati in domeniu si care iti pot oferi solutii sigure si, de asemenea, care vor putea raspunde in situatia in care vei avea de-a face cu o problema majora si care a persistat de-a lungul timpului!

Anumiti producaatori au avut nevoie de ani sau chiar zeci de ani de productie pe un astfel de segment de produse, pentru a beneficia de  experienta vasta in fabricarea, distributia, stabilirea unor preturi corecte, garantarea calitatii, materialele calitative folosite, precum si modul in care raspund eventualelor probleme intampinate! Toate acestea contribuie la furnizarea unui produs competitiv, de calitate inalta si care vine cu promisiunea sigurantei si performantei ridicate!

 1. Este posibila configurarea si accesorizarea pentru orice situatie?

Inainte de a-ti oferi un raspuns la intrebare, trebuie mentionat ca fiecare componenta sau accesoriu utilizat in proiectarea sistemului de horn joaca un rol important in nivelul de siguranta si eficienta al cosului de fum! Astfel, devine esential ca furnizorul sa iti poata oferi o gama generoasa de accesorii pentru cosul de fum, acestea putand influenta intr-o mare masura functionalitatea hornului!

Se intampla des ca la achizitionarea unui cos de fum, un accent important sa cada pe acest aspect, mai exact pe optiunea de accesorizare si amplasare in spatii unde instalarea unui cos de fum traditional ar fi imposibila! Acest lucru iti permite de asemenea sa beneficiezi si de o serie de avantaje importante,  cum ar fi:

– o paleta larga de terminatii din care poti alege; acestea contribuie la aspectul sau functionalitatea (terminatie antiscantei);

– calcularea pretului final in functie de componentele pentru care ai optat;

– curatarea ulterioara si mentenanta: se pot alege variante si componente care faciliteaza mentenanta cosului;

– optiune de deviere a cosului pe langa strasina, in functie de nevoi;

– montare a unui ventilator pentru un tiraj fortat;

– sisteme de ancorare statica sau asigurare a cosului pe constructie;

– un proces de montare rapid si simplu, mai accesibil meseriasului;

– etansare la racord si la acoperis conform  unghiului acestuia;

– diverse modalitati de pornire a cosului (de la sol / suspendat);

– gama larga de diametre (de la fi 130 la fi 250);

– racordarea sursei la diferite unghiuri, conform necesitatilor;

– prelungirea traseului izolat pana la sursa de caldura;

– inchiderea peretelui izolat.

Asadar, cu cat cosul de fum dispune de o accesorizare cat mai completa, cu atat vei avea parte de avantaje esentiale si care-i vor influenta in mod pozitiv eficienta, structura, rezistenta sau chiar aspectul exterior, chiar daca pretul va fi pe masura acestor beneficii!

 1. Are cosul de fum un aspect placut?

Exista o multime de clienti care in momentul achizitionarii unui cos de fum se uita in primul rand la designul pe care il prezinta si cat de estetic este, acest aspect fiind adesea mai presus chair si decat specificatiile sau functionalitatea produsului! Foarte multi dintre cei care doresc un cos de fum, au tendinta de a opta pentru cele de culoare neagra sau pentru alte nuante prezente in paletarul RAL, astfel incat sa completeze in mod subtil restul designului exterior al locuintei, sau pentru a se asorta cu tiglele, geamurile, streasina, soclul, etc.

Datorita progresului tehnologic realizat in ultima perioada in domeniul termic, in ziua de astazi te poti bucura de modele de cosuri de fum care exprima modernism, eleganta si care se potrivesc indiferent de stilul casei tale, fie el minimalist, clasic, vintage sau contemporan! Iti poti personaliza cosul de fum dupa bunul plac si pentru a-l putea incadra in mod armonios in decorul exterior al casei tale.

 1. Beneficiez de un raport calitate-pret atractiv?

Mai mult ca sigur atunci cand iti imaginezi cel mai potrivit cos de fum pentru locuinta ta, pui un accent deosebit si asupra pretului de achizitie! Cel mai probabil, daca ar fi sa optezi pentru unul dintre doua produse care prezinta specificatii asemanatoare, care contin aceleasi feluri de materiale si care sunt furnizate de branduri de renume, tendinta ar fi sa alegi produsul mai ieftin, in ideea ca este si cel mai bun!

Nu spunem ca pretul cosului de fum nu este important! Tocmai de aceea, cand iei decizia cumpararii unui horn, trebuie sa te siguri ca pretul oferit este in conformitate cu valoarea si calitatea produsului! Nu iti recomandam sa alegi cel mai ieftin produs de pe piata, ci sa fii sigur ca acesta dispune mai intai de o calitate inalta si ofera garantia sigurantei in utilizare, insa in schimbul unui pret corect!

Asadar, acorda o atentie deosebita raportului calitate-pret pe care il ofera cosul de fum si nu te gandi ca faptul ca este oferit de un producator recunoscut, il va face automat si mai scump! Ai putea avea surpriza de a beneficia de cosutri chiar mai reduse, avand in vedere ca brandurile mari distribuie in general in cantitati destul de insemnate!

 1. Am stabilit dimensiunile corecte ale cosului de fum?

Pentru a oferi o eficienta ridicata, cosul de fum trebuie sa prezinte intotdeauna inaltimea, diametrul, dar si montajul corespunzator, lucru ce determina un proces corect de evacuarea a fumului de la sursa termica! Altfel spus, achizitioneaza produsul potrivit, in varianta potrivita si montat la locul potrivit!

In caz ca iti doresti sa beneficiezi de un cos de fum cu o functionalitate crescuta, este esential ca sursa racordata la acesta sa dovedeasca si ea o eficienta ridicata in functionare! Exista o gama generoasa de diametre pentru cosurile de fum din inox, acestea variind de la 130 mm la 250 mm, si fiind proiectate pentru domeniul caruia ii sunt destinate!

Asigura-te inca de la bun inceput ca ai luat in vedere toate aspectele importante in achizitionarea cosului de fum cu diametrul corect si care sa ofere o functionalitate optima in momentul racordarii la sursa de incalzire cu burlan centralasau semineu! Analizeaza in detaliu manualul sau cartea tehnica si daca inca nu esti sigur de varianta potrivita, cel mai indicat ar fi sa apelezi la o persoana specializata si care te poate sfatui in mod corect privind dimensionarea corespunzatoare, configurarea, sau componentele necesare! Cu siguranta va fi nevoie de o schita a caminului, o poza care sa ilustreze dimensiunile sau chiar de o vizita la respectiva locatie.

Indiferent ca achizitionezi un produs de top de pe piata termica, atata timp cat acesta nu dispune de dimensiunile corespunzatoare, te vei confrunta cu posibilitatea ca acesta sa nu aiba o functionalitate optima! Asadar, asigura-te de dimensionarea corecta fie citind cu atentie cartea oferita de producator, fie apeland la un reprezentant sau configurandu-ti personal cosul de fum aici: formula calcul cos de fum”!

 1. Cine va realiza montajul cosului de fum?

Un proces corect de montare a cosului de fum reprezinta fara dar si poate un aspect important pentru buna functionare a acestuia! Asadar, te incurajam sa alegi serviciile oferite de o persoana experimentata in montarea sistemelor de evacuare si care cunoaste detaliile importante privind intregul proces!

Ce face ca montajul sa fie atat de esential? Inainte de toate, un montaj necorespunzator poate pune in pericol siguranta familiei si integritatea caminului tau, existand posibilitatea de a diminua si eficienta sursei termice. Prin urmare, gradul de dificultate al procesului de montare a cosului de fum poate sa difere in functie de locul de amplasare (interior/exterior), prezenta sau absenta materialelor inflamabile in preajma cosului de fum,  deviatia cosului, dar si etansarea la racord sau acoperis!

Daca alegi serviciile unui mester specializat si cu experienta in montarea cosurilor de fum, pe langa procesul propriu-zis de montaj, configurare, accesorizare (accesorii cos fum, unelte intretinere, mentenanta) sau racordare, acesta se poate asigura de asemenea ca sursa de incalzire sa fie pusa in functiune in mod corect!

 1. S-a realizat o documentare corespunzatoare cu privire la optiunile existente?

Contrar posibilitatilor de cercetare a produselor, existente cu ceva timp in urma, in prezent ai posibilitatea de a compara in mod facil diferitele sistemele de pe piata, calitatea materialelor utilizate in fabricarea acestora, proprietatile pe care le prezinta sau chiar preturile de achizitie!

Majoritatea producatorilor importanti comercializeaza produsele si online, iar astfel, poti verifica cu usurinta orice aspect! Prin urmare, te poti asigura ca sistemul de cos de fum reprezinta alegerea potrivita, comparandu-l cu alte sisteme prezente pe piata (cum ar fi cos fum ceramic). Dupa efectuarea unei astfel de comparatii, poti continua prin a afla proprietatile cosului tau de fum, solicitand diverse oferte, astfel incat sa fii absolut sigur ca ai ales in avantajul tau!

Variantele sunt multiple!

Iti punem la dispozitie o gama cu imagini care ilustreaza diverse modele de cosuri de fum, montate in spatii diferite, cu structuri aparte si configurate in functie de arhitectura. Fie ca alegi un  cos de fum in nuanta inoxului clasic, vopsit negru, elegant, sau in orice alta culoare prezenta in paletarul RAL, acesta-i va acorda un plus de stil exteriorul casei tale! Ai posibilitatea de a a alege dintr-o gama vasta de cosuri de fum disponibile pe piata termicelor, studiind numeroase oferte ale producatorilor importanti, putand astfel sa cercetezi cu atentie piata pentru a alege in mod corect si in avantajul tau!

Ideal ar fi sa faci o comparatie atat in ceea ce priveste produsele, cat si producatorii si materialele alese pentru confectionarea cosurilor de fum! O astfel de investitie presupune costuri ridicate si este pe viata, iar de accea trebuie sa ai garantia ca ai ales corect! Cu o cercetare corespunzatoare, poti descoperi produse de calitate inalta, cu transport gratuit si care nu vor necesita sume imense!

Pune mereu accent pe nevoile tale si pe necesarul caminului tau, iar astfel, nu vei cadea in capcana de a alege un produs datorita exclusiv pretului sau aspectului impresionant! Aminteste-ti pasii mentionati anterior si pune-i in aplicare atunci cand achizitionezi online! S-ar putea sa ramai surprins de abundenta de informatii pe care le poti descoperi prin cateva click-uri si care te pot ajuta sa faci alegerea potrivita!

In cazul in care ai gasit informatiile prezentate de noi folositoare si ai luat decizia achizitionarii unui cos de fum din inox pentru caminul tau, iti stam la dispozitie cu asistenta necesara, precum si cu raspunsul la orice intrebare pe care o ai privind aceste produse! Echipa noastra iti va oferi indrumarea necesara astfel incat sa optezi pentru un cos de fum profesional, performant si la un pret accesibil!

Publică un comentariu

Comentariu