Ora de Mediaș
Știri în direct

Cea mai lungă eclipsă totală de lună. Vizibilă și de la Sibiu

O oră și 43 și de minute, atât va dura cea mai lungă eclisă totată de lună din acest secol.

Eclipsa va avea loc vineri, 27 iulie a.c, și va fi cel mai important fenomen astronomic din acest an. În Sibiu acest moment va fi vizibil la ora 20:49.

Această eclipsă toată de Lună, va fi vizibilă în întreaga României, transmite site-ul Observatorului Astronimic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar. Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20:14, când Luna se află sub orizont.

Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului. După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23:22. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

Momentul totalității este spectaculos pentru că Luna va avea nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

La ora 00:13 Luna începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârșit, iar eclipsa se termină la ora 02:29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord și de Sud, Japonia și o parte din Rusia.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Comentariu

Nu mai esti conectat la internet