Cunoscutul jurnalist american de televiziune Larry King, care a realizat mii de interviuri cu lideri, politicieni şi artişti pentru CNN şi alte posturi de televiziune, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat sâmbătă CNN, citând o sursă apropiată familiei, potrivit Reuters citată de AGERPRES.
Larry King fusese spitalizat în Los Angeles, diagnosticat cu COVID-19, potrivit mai multor relatări de presă. A decedat la Cedars Sinai Medical Center, potrivit anunţului publicat pe Twitter de Ora Media, compania de producţie fondată de Larry King.
„Timp de 63 de ani, pe platforme precum radioul, televiziunea şi media digitală, miile de interviuri, premii şi succesul global ale lui Larry rămân mărturie a talentului său unic şi statornic ca realizator”, se mai spune în mesaj.
S-a confruntat cu numeroase probleme de sănătate în ultimii ani, inclusiv un infarct aproape fatal în 2019, şi suferea de diabet.
Emisiunea „Larry King Live”, difuzată de CNN în perioada 1985-2010,în cadrul căreia King a intervievat lideri mondiali, artişti şi alte celebrităţi, a fost urmărită de milioane de telespectatori. Aplecat asupra pupitrului de prezentator, cu mânecile suflecate şi purtând ochelari de vedere, King a transformat emisiunea pe care o realiza într-una dintre cele mai urmărite de pe CNN, combinând interviurile, discuţiile politice, dezbaterile pe teme de actualitate şi telefoane de la telespectatori.
Chiar şi în perioada sa de glorie, criticii l-au acuzat că nu se documentează riguros înaintea interviurilor şi că pune invitaţilor întrebări lejere, care oferă prilejul unor răspunsuri necontestate, prin care invitaţii îşi promovează propria imagine. Jurnalistul a răspuns că nu se concentrează prea mult pe documentare întrucât doreşte să afle odată cu privitorii. În plus, King a spus că niciodată nu a dorit să fie perceput ca un jurnalist.
„Datoria mea, aşa cum o văd eu, este de a fi un intermediar”, a declarat King pentru publicaţia Hartford Courant în 2007. ”Pun cele mai bune întrebări de care sunt în stare. Ascult răspunsurile. Încerc să urmăresc subiectul. Şi sper că publicul este cel care va trage concluziile. Nu sunt aici ca să trag o concluzie. Nu sunt gazda unei talk-show improvizat… Aşa că ceea ce încerc să fac este să prezint pe cineva în cea mai bună lumină posibilă”.
De-a lungul timpului, King a intervievat preşedinţi ai Statelor Unite începând cu Gerald Ford, lideri internaţionali precum liderul palestinian Yasser Arafat, prim-ministrul Israelului Iţhak Rabin, premierul britanic Tony Blair şi preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov, precum şi celebrităţi din lumea divertismentului de la Bob Hope la Snoop Dogg.
King nu a ascuns niciodată că este de moda veche şi îi plăcea să amintească de celebrităţi precum Frank Sinatra sau Athur Godfrey. În 2006, a recunoscut în faţa unui invitat că nu a căutat niciodată pe internet spunând: „Cum faci? Apeşi un fel de butonaşe?”
Cu toate acestea, până în 2012 King era şi el prezent pe internet, emisiunea sa ”Larry King Now” fiind difuzată de Ora TV, iar ulterior pe serviciile de streaming Hulu. Era de asemenea o prezenţă frecventă pe Twitter, unde îşi promova interviurile şi împărtăşea diverse opinii.
King era deja un realizator cunoscut de radio când a făcut prima transmisiune televizată pentru CNN din Washington, pe 3 iunie 1985, la cinci ani după ce Ted Turner înfiinţase postul.
„Larry King Live” va deveni show-ul CNN cu cele mai mari cifre de audienţă. A plecat de la CNN după 25 de ani, în 2010, când emisiunea începuse să-şi piardă din public, dar a continuat cu un show pentru Ora TV.
„Ştiu multe persoane care spun că sunt experţi în 6 sau 12 lucruri, dar Larry pare să fie expert în toate”, a declarat Don Hewitt, realizatorul emisiunii „60 Minutes” pentru Hollywood Reporter. „Nu e niciodată conflictual, un lucru foarte important. Într-o perioadă când atât de multă lume este nefericită, el pare să fie printre cei fericiţi”.
Pe numele său real Lawrence Harvey Zeiger, realizatorul s-a născut pe 19 noiembrie 1933, în cartierul Brooklyn din New York. A mărturisit că la vârsta de cinci ani ştia deja că vrea să lucreze la radio, iar în 1957 s-a mutat în Miami, după ce i se spusese că aici există o perspectivă înfloritoare pentru o carieră în radio.
A fost căsătorit de opt ori cu şapte femei, cel mai recent cu cântăreaţa Shawn Southwick, cu 26 de ani mai tânără. A fost tatăl a cinci copii, doi dintre aceştia au murit în 2020.

Publică un comentariu

Comentariu