În perioada 03.04.2022-16.04.2022 un număr de 15 elevii de la Liceul Tehnologic Automecanica  specilaizarea Tehnician în gastronomie respectiv de  la calificarea Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, au participat la un stagiu de mobilitate în cadrul unui proiect Erasmus+  ”Stagii de practică la operatori economici din Europa pentru un viitor profesional de succes” nr. proiect 2021-1-RO-01-KA121-VET-000017537. Obiectivele proiectului au fost :

  •  formarea deprinderilor în domeniul ospitalier la un nivel european,
  • dezvoltarea  competențelor lingvistice într-o limbă de circulatie națională, engleza în cazul nostru
  •  îmbogățirea culturală prin activități și vizite culturale.

Stagiul de practică s-a desfășurat în cadrul HOTEL AKTI MUSSON în localitatea Paralia, Katerini Grecia. Pe durata stagiului de practică elevii au fost îndrumați și supravegheați de mentori/ trainneri greci și 2 mentori români  respectiv 2 monitori.

Directorul unității de învățământ și totodată inițiatorul acestui proiect d-na prof. Monica Moț este de părere că elevii s-au întors acasă mai pregătiți pentru a face față cererilor de pe piața muncii, dar și cu un bagaj al cunoștițelor mai bogat despre țările și culturile mediteraneene. ”Scopul acestor stagii de practică este acela de a oferi elevilor o alternativă validă pentru instruirea practică. Totodată, se urmărește creșterea calității formării profesionale, în vederea unor șanse sporite în carieră, dar și o mai bună angajabilitate”. Proiectul a urmărit, în afara dezvoltării competențelor tehnice generale (precum lucru în echipă, igienizarea spațiilor de lucru, respectarea normelor de protecția muncii și a mediului) și creșterea încrederii în sine a elevilor.

Pe langa toate acestea, frumusețea locurilor vizitate, și posibilitatea ca elevii să se îmbogățească cultural și lingvistic s-au împletit, cu siguranță, cu o experiență de neuitat, ce a constat în descoperirea unor oameni calzi și primitori, a unor locuri încărcate de istorie și legende dar și șansa de a crește cultural și profesional.

În opinia d-nei director, Erasmus + este un „deschizător de drumuri” pentru munca într-o echipă internațională.

Ne dorim ca acesta să fie începutul unui proiect care se va desfășura pe o perioadă mai îndelungată, în acest sens, împreună cu partenerul grec, vom depune în luna Septembrie o cerere de acreditare a acestuia pentru următorii 5 ani.

Conform profesorului însoțitor Ioan Aldea, în cadrul acestui proiect elevii au fost împărțiți pe grupe formate din 4 elevi la calificarea Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație și câte 2 elevi la specilaizarea Tehnician în gastronomie, conduși de către operatorul economic grec.

Elevii noștri au făcut 90 de ore de practică în bucătăria și salonul hotelului Akti Musson  din statiunea Paralia Katerini, în condiții de calitate superioară, coordonați de mentori greci. Pe lângă stagiul de practică, elevii au beneficiat de excursii, putând admira obiectivele turistice ale Greciei, îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii. Patru elevi au primit propunerea de angajare pe perioada vacanței mari, in grecia, la hotelul unde au desășurat practica.

Coordonatorul proiectului d-na prof. Adina Moga spune ca proiectul a însemnat o mare provocare, multă muncă, cunoaștere, dezvoltare personală, interculturală, responsabilitate și reușită.  ”Pornind de la îmbunătățirea competențelor, împreună cu elevii, am reușit să învățăm și să realizăm multe produse și tainele acestui domeniu. Totodată am reușit să ne îmbunătățim competențele transculturale prin cunoașterea tradițiilor, obiceiurilor, cultura și gastronomia Greciei.

 

Publică un comentariu

Comentariu