Posted inUltima oră

Nicu Ștefănuță: Salvați teii din Mediaș! Mai mulți copaci înseamnă mai multă sănătate pentru cetățeni! (C.P)

Ca urmare a modificării proiectului Municipiului Mediaș de modernizare a centrului  istoric, europarlamenatarul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) s-a adresat Agenției  pentru Protecția Mediului Sibiu pentru a afla dacă Decizia Etapei de Încadrare acordată  de APM Sibiu în 2020 rămâne valabilă. APM Sibiu a răspuns că va lua o hotărâre în 27  septembrie în ceea ce privește modificările aduse proiectului.

Conform informațiilor primite de la APM Sibiu, “în 28.08.2023, Primăria Municipiului Mediaș  a înaintat către APM Sibiu o nouă solicitare pentru obținerea acordului de mediu pentru  proiectul “Reabilitare/Modernizare străzi Centru Istoric”, având în vedere modificările aduse  ulterior. În cadrul ședinței CAT din 27.09.2023, se va decide actualizarea/revizuirea proiectului,  inclusiv reamenajarea spațiilor verzi”.

Conform variantei finale a proiectului, pentru care a și fost semnat contractul de începere a  lucrărilor, vegetația existentă din Piața Regele Ferdinand I, compusă din aproximativ 90 de tei,  „obturează puncte de interes importante”. Majoritatea teilor ar urma să fie relocați, însă, având  în vedere vârsta acestora, șansele de relocare reușită sunt aproape inexistente. Mai mult, costurile  de relocare sunt foarte mari. Așadar, comunitatea locală este îngrijorată cu privire la acest proiect  de modernizare al centrului istoric, care nu face altceva decât să distrugă teii perfect sănătoși care  dau oamenilor umbră și aer curat.

„Ca europarlamentar sibian membru în Comisia pentru Mediu a Parlamentului European, sunt  îngrijorat de planurile actuale ale Primăriei Mediaș și susțin comunitatea locală în demersurile  de protejare a spațiilor verzi din Municipiu. Mai mult, Parlamentul European a adoptat, în iulie,  Legea pentru refacerea naturii care prevede ca niciun spațiu verde să nu mai fie tăiat în orașe,

respectiv 0 pierderi nete de spații verzi până în 2030, dar și creșterea spațiilor verzi ale orașelor  cu 4% până în 2040 și cu 5% până în 2050. Deoarece legea urmează să intre în vigoare curând,  consider că este important să ne pregătim și să ne aliniem deciziilor europene”, declară Nicu  Ștefănuță.

Demersurile europarlamentarului Nicu Ștefănuță către APM Sibiu vin ca urmare a celor două  solicitări de clarificare a situației de mediu pe care acesta le-a adresat Primarului Municipiului  Mediaș, în 27 iulie, respectiv 17 august. Primăria Mediaș nu a răspuns solicitărilor.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul  European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de  Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia  pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi  și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova  precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a  inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou  europarlamentar pentru tinerii din oraș.