Câteva sute de foști militari români, din legiunea străină, dar și din Ministerul Apărării sunt noua forță de susținere și instruire a armatei, în estul Republicii Democratice Congo.

Angajați de o firmă locală de securitate, românii îi înlocuiesc pe mercenarii Wagner, care luptă acum în Ucraina. Congo este o țară măcinată de conflicte armate, între forțele guvernamentale și rebeli, relatează știrileprotv.ro.

Presa africană scrie că în estul Republicii Democratice Congo au fost remarcați încă de la sfârșitul lunii decembrie militari români. Baza lor ar fi un hotel din orașul Goma, iar jurnalistii notează că cel puțin 300 de foști luptatori români vor fi dislocați acolo. Mulți localnici cred că au legătură cu temuții mercenari Wagner, folosiți de regimul de la Kremlin ca o armată din umbra.

Potrivit unor surse din randul contingentului dislocat deja, de câteva săptămâni la Goma, în estul Republicii Democratice Congo, prezența foștilor militari români ar fi una oficială, cunoscută de Guvernul de la Kinshasa. Iar contractorii români ar urma să aibă misiuni de patrulare, pază și protecție cu scopul instruirii militarilor congolezi care se confruntă cu rebelii.

Contractorii români ar urma să câștige lunar câte 5.000 de euro, însă salariul ar putea crește în funcție de riscul misiunilor.

Liderul contractorilor români este un personaj controversat. Horațiu Potra a luptat în Legiunea Străina și are 53 de ani. Originar din Mediaș, Potra ar fi fost la sfârșitul anilor ’90 garda de corp pentru emirului Qatarului, apoi s-ar fi stabilit în Republica Centafricană, unde ar fi instruit gărzile de corp ale președintelui. Tot Potra i-ar fi instruit și pe insurgenții din Ciad și i-ar fi asigurat securitatea miliardarului Frank Timiș, artizanul afacerii Roșia Montană.

În 2010, în țară, Potra a fost ținta unei operațiuni DIICOT coordonată de comisarul Traian Berbeceanu. A fost însă achitat pentru acuzația de trafic de droguri și condamnat cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Zece ani mai târziu a fost reținut după ce l-a amenințat pe directorul Romgaz, însă cei doi s-au împacat.

Publică un comentariu

Comentariu