In urma anchetelor din Germania, Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia, au fost identificate peste 2.000 de victime ale undei fraude informatice. Sase persoane sunt cuzate ca au adus produs un prejudiciu de un million de euro urmând a fi audiate la Biroul Teritorial Sibiu, informează un comunicat de presă al DIICOT.

La data de 11.11.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Dolj, Vâlcea, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi spălare a banilor. În cauză s-a reţinut faptul că, mai multe persoane au constituit o grupare infracţională în vederea comiterii de fraude prin intermediul sistemelor informatice, prin postarea de anunţuri fictive pe site-uri internaţionale de comerţ on-line privind vânzarea de diverse bunuri şi servicii şi totodată deschiderea şi intermedierea deschiderii de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni săvârşite atât în România, cât şi în Marea Britanie, folosindu-se de documente de identitate falsificate”, se arată în comunicatul DIICOT.

In urma acestui prejudiciu, cei acuzaţi şi-au cumpărat imobile şi autoturisme de lux.

„Sumele de bani obţinute din săvârşirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind în final folosite la achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux”, arată DIICOT.

„În vederea soluţionării cauzei penale, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au cooperat cu autorităţile judiciare ale altor state, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoţia şi Olanda. Acţiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciilor de Acţiuni Speciale Alba Iulia, Sibiu şi Vâlcea şi al jandarmilor”, se arată în comunicatul de presă.

Publică un comentariu

Comentariu