Echipa națională de fotbal va evolua anul viitor în Liga Națiunilor, în cadrul Grupei B3, în compania reprezentativelor Bosniei și Herțegovinei, Finlandei și Muntenegrului. Site-ul ofocial al Federației Române a făcut o analiză detaliată a celor trei adversari.

Bosnia și Herțegovina – trupa căpitanului Dzeko

Bosniacii au terminat în grupa preliminară de calificare la mondial doar pe locul 4 și doar deasupra Kazahstanului, sub Franța, Ucraina și Finlanda, deși o vreme, locul de baraj a părut la îndemână, mai ales după remiza din deplasare cu francezii.

Eșecurile de pe teren propriu cu Finlanda și Ucraina au anulat însă orice șansă, după ce, în prealabil, un 2-2 acasă cu Kazahstan pusese sub semnul întrebării șansele la un parcurs mai lung spre Mondialul din Qatar.

Bosniecii joacă de regulă în formula de joc 3-5-2, având în componență jucători precum Sehic (Konyaspor) – Civic (Ferencvaros), Ahmedhodzic (Malmo), Hadzikadunic (Rostov) – Stevanovic (Servette), Krunic (Milan), Pjanic (Beșiktaș), Hadziahmetovic (Konyaspor), Kolasinac (Arsenal) – Prevljak (RB Salzburg), Dzeko (AS Roma)

Selecționer este bulgarul Ivaylo Petev (46 ani), numit în luna ianuarie a acestui an. Acesta a fost și selecționerul țării sale natale, în perioada 2014-2016. În cariera lui, la nivel de club, se regăsesc Ludogoreț, Levski, Dinamo Zagreb, Omonia Nicosia. Cu el pe bancă, Bosnia și Herțegovina a jucat cel mai adesea, în ultima campanie, într-un sistem 3-5-2.

Finlanda – o epocă de aur pentru fotbal

Finlanda a ratat la limită continuarea drumului spre CM 2022, terminând la un punct de locul de baraj, ocupat de Ucraina, în grupa câștigată de Franța. Ar fi fost o continuare incredibilă pentru naționala prezentă și la EURO 2020.

Înfrângerea de pe teren propriu, 1-2 cu Ucraina, a contat decisiv pentru deznodământul preliminariilor, dar altiminteri Finlanda a remizat la Kiev, a bătut în Bosnia-Herțegovina și a luat 6 puncte cu Kazahstan.

Finlandezii practică de regulă sistemul de joc 5-3-2, având în lot fotbaliști precum Hradecky (Leverkusen) – Alho (MTK Budapesta), Vaisanen (Elfsborg), O’Shaughnessy (HJK Helsinki), Uronen (Monza), Raitala (Minnesota) –Kamara (Rangers), Lod (Minnesota), Schuller (Djurgardens) – Pukki (Norwich), Pohjanpalo (Rizespor)

Fostul internațional Markku Kanerva, selecționer din decembrie 2016, a contribuit decisiv la perioada recentă de performanțe istorice pentru Finlanda.

Anterior a fost secund la națională, iar la începuturile carierei, selecționer U21 al țării natale.

Muntenegru – 4 dueluri din 2017 până azi.

Muntenegru este o națională cu care România s-a întâlnit frecvent în ultimii ani, atât în preliminariile CM 2018, cât și în Liga Națiunilor.

Muntenegru a încheiat ultima campanie peste Letonia și Gibraltar, sub Olanda, Turcia și Norvegia, oarecum previzibil. Cele mai bune rezultate au fost două remize, un 2-2 acasă cu batavii și un 2-2 la Istanbul. La polul opus ar fi 0-0 pe teren propriu cu Letonia.

Cei mai frecvent selecționați jucători ai mintenegrenilor sunt Mijatovici (MTK Budapesta) – Vesovici (Qarabag), Savici (Atletico Madrid), Vujacic (Partizan), Radunovic (FCSB), – Marusici (Lazio), Kosovici (Kairat), Skecic (Partizan), Hasakbanovic (Rubin Kazan) – Djurdjevici (Gijon), Beqiraj (Astana)

Muntenegreanul Miodrag Radulovici, 54 ani, este selecționer din decembrie 2020, după ce în trecut a mai pregătit naționalele din Liban și Myanmar.

La nivel de club a mai avut mandate la Atyrau (Kazahstan), Kazma (Kuweit) sau Zob Ahan (Iran), dar și în țara de origine. Cel mai adesea a folosit, în ultima campanie, sistemul 4-4-2.

UEFA va comunica vineri, 17 decembrie, programul meciurilor din Grupa B3, în care evoluează România.

Publică un comentariu

Comentariu