Polei, zăpadă, apă pe carosabil și frig. Sunt cele mai periculoase scenarii pentru șoferi, mai ales pentru cei începători. Autoritățile au emis deja câteva avertizări de vreme rea în multe zone din țară și îi sfătuiesc pe conducătorii auto să circule cu prudență. Cunoscutul pilot de raliuri Titi Aur ne-a oferit câteva sfaturi de care ar trebui sa tinem cont pentru a nu intra in bucluc, informeză ziare.com.

Pilotul spune că, in primul rând, trebuie să avem cauciucuri de iarnă și să încercăm să anticipăm schimbarea aderenței de pe șosea pentru a putea lua decizii în consecință.
„În principal, când vorbim despre mersul cu mașina, trebuie să știm că, iarna, chiar dacă este uscat afară, aderența este mai mică, pentru că avem asfaltul rece. Chiar dacă avem cauciucuri de iarnă, aderența tot este mai mică decât vara. Desigur, este mai bună decât dacă am avea cauciucuri de vară, iarna.
Când vorbim de carosabil ud, cu zăpadă, gheață sau polei, aderența este și mai mică. Însă mai periculos este faptul că aderența se schimbă. De exemplu, mergem pe un carosabil umed până la un anumit moment, apoi intrăm pe gheață sau pe polei (gheața neagră) pentru că, din diferite motive a scăzut temperatura asfaltului.
Asta se întâmplă fie când am ieșit din localitate, unde avem temperatura mai mare decât în afara localității, fie ca am trecut dintr-o zonă unde a bătut soarele și asfaltul este mai cald, într-o zonă unde a fost umbră și asfaltul este mai rece, fie că am urcat pe un pod unde poate să fie polei.
Sunt multe motive pe care le putem înșira. Astfel aderența se schimbă, de la una bună, la una rea și ne poate pune in pericol.
Știind unde se schimbă starea carosabilului, putem anticipa unde ar putea apărea aderența mai mică”, a explicat Titi Aur.
„Acvaplanarea” pe zăpadă și pe materialul antiderapant
„Am putea vorbi și despre fenomenul de acvaplanare care nu este numai pe apă ci și pe nisipul folosit ca antiderapant pe stradă. Acesta ne ajută sa avem o aderență mai bună atunci când este aplicat pe carosabilul cu zăpadă sau polei, însă dacă gheața se topeste, acest nisip se transforma in material derapant.
Dacă roata se ridică pe acel strat de nisip și nu atinge partea tare a asfaltului, practic este tot un fel de acvaplanare și alunecăm.
Avem acvaplanare și pe zăpadă, când roata se urcă pe stratul de zăpadă și nu mai ajunge la asfalt. Și aici mă refer la zăpada proaspătă, la zăpada spulberată.
Sunt foarte multe motive din care poți să pierzi aderența”, a explicat multiplul campion de raliuri.

Publică un comentariu

Comentariu