Ora de Mediaș
Știri în direct

Interviu – Gheorghe Roman: “Daca as evalua mandatul acesta, as putea spune ca am pus o temelie solida si ne indreptam intr-o directie buna”

R: Sunteți aproape de finalul primului mandat. De fapt în prelungiri, datorită pandemiei. Mulțumit?

GR:  Mediesenii sunt cei care trebuie sa fie multumiti, ei sunt beneficiarii directi ai activitatii administratiei publice. Stiu ca este mereu loc de mai bine, insa sunt o serie de circumstante care trebuie luate in calcul: la jumatatea anului 2016, cand am preluat Primaria, nu era niciun proiect mare de investii promovat, nu erau depuse cereri de finantare pentru fonduri europene, o serie de proiecte pe fonduri guvernamentale erau blocate, iar bugetul si santierele care erau deschise nu erau bine administrate.

Cu toate acestea am reusit in acest mandat sa promovez proiecte de investitii ample, sa depunem si sa castigam proiecte pe fonduri europene, sa deblocam proiecte pe fonduri guvenamentale si sa gestionam o serie de probleme grave din trecut.

Daca as evalua mandatul acesta, as putea spune ca am pus o temelie solida si ne indreptam intr-o directie buna. Cu siguranta mai sunt foarte multe lucuri de facut, insa felul pozitiv si deschis cu care ne primesc mediesenii la intalnirile din fiecare cartier  pe care le-am organizat sau atunci cand vizitez un santier sau o lucrare, imi dau increderea necesara ca eu, impreuna cu echipa mea facem ceea ce trebuie pentru oras.

R: Cum e echipa cu care lucrați? E nevoie de oameni mai bine pregatiti?

GR: O echipa trebuie formata, iar pentru fiecare om trebuie sa gasesti locul potrivit in functie de competentele sale si de dorinta de a se implica si contribui cu ce stie sa faca cel mai bine, in proiectele comune. Acest lucru necesita timp, pentru a cunoaste oamenii si pentru a identifica potentialul din fiecare. In momentul de fata consider ca am format o echipa la nivelul administratiei publice, care a inteles ca administratia publica este in slujba cetateanului.

Insa dincolo de colegii mei din cadrul primariei, as dori sa vorbesc si despre importanta echipei la nivelul Consiliului Local. Fara sustinerea colegilor mei consilieri locali riscam sa nu treaca proiecte de hotarare importante pentru dezvoltarea orasului. Din pacate, nu toti consilierii locali de la toate formatiunile politice au inteles importanta proiectelor pe care le-am promovat in cadrul sedintelor de Consiliu Local. Pentru orice primar este vital sa aiba o majoritate in consiliu, pentru a avea sustinere si a putea implementa viziunea si strategia pe care o are pentru dezvolarea orasului.

R: Dar echipa județeană și guvernamentală? E alături de dumneavostră, de Mediaș?

GR: In ultimul an am simtit cu adevarat ce inseamna deschidere, comunicare si sprijin de la nivel central. Ca primar , am gasit “usile ministerelor deschise”, atunci cand m-am dus cu o serie de proiecte blocate de ani de zile, proiecte importante pentru comunitatea noastra si despre care nu se mai stia nimic. Ca  exemple as vrea sa mentionez: construirea locuintelor pentru tineri, pe strada Gheorghe Lazar,  bazinul de inot didactic din cartierul Vitrometan, dar si preluarea Casei Armatei, unde intentionam, printre altele, sa extindem spatiile pentru invatamant ale Scolii Generale Mihai Eminescu cu spatii conexe, laboratoare, sali  IT, etc.

Pe langa toate acestea suntem in dialog si cu Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei pentru contruirea unei baza sportive de tip 1 in Ighisul Nou , o sala de educatie fizica, dar si constuirea unei baze sportive de tip 2 la Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu. Acestea fiind doar cateva proiecte pe care intentionam sa le pregatim si pentru care avem nevoie de comunicare si sprijin de la nivel central.

Pe langa deblocarea unor proiecte care zaceau de ani buni in sertarele ministerelor, un semnal pozitiv care sa intareasca buna cooperarea si sprijinul de la nivel judetean, dar mai ales de la nivel guvernamental a fost prezenta vicepremierul Raluca Turcan, a ministrului fondurilor europene Marcel Bolos, cat si a premierului Ludovic Orban in cadrul diverselor evenimente, fie la manifestarile cu prilejul serbarii zilei de 1 Decembrie, la semnarea unui important contract de finantare pe fonduri europene sau la o vizita de teren.

R: Ce model are primarul Gheorghe Roman, când vine vorba despre administrația locală?

GR: Inca din 2016 am avut o serie de vizite atat la Primaria din Oradea, cat si la Primaria din Blaj, pe langa aceste vizite la care am insistat sa participe directori din cadrul Primariei Medias pentru a facilita crearea de relatii cu directorii de rezort din cadrul celorlalte Primarii, avem o buna colaborare si un dialog pe diverse probleme cu alti primari care au facut performanta in atragerea de fonduri europene si care au gestionat intr-un mod constructiv diverse probleme specifice.

Insa nu as vrea sa ma limitez doar la modele de bune practici din administratia publica din tara. Orasul Medias este infratit cu regiunea de Freyske Maaren din Olanda, cu Sopron din Ungaria, cu Dabrova Gorniza din Polonia, iar din 2019  ne-am infratit cu Cricova din Republica Moldova, dar si cu primul oras din Germania, Wittenberg. Putem invata multe de la ei si sa avem mereu un schimb de bune practici pe diverse domenii: de la cultura, turism, sport pana la invatamant si administratie publica.

R: Se poate spune că acțiunile Primăriei Mediaș, în ultimii patru ani, au acoperit, vizibil, toate domeniile importante pentru viața orașului. Să le luăm pe rând:

Infrastructura

R: În ultimii 4 ani mai tot timpul a fost deschis câte un șantier în oraș. Unii oameni vă critică, alții apreciază proiectele. Ce le transmite primarul Gheorghe Roman?

GR: Orice santier deranjeaza, iar eu sunt constient de acest lucru. De aceea, de cate ori am avut ocazia mi-am cerut scuze fata de medieseni pentru disconfortul creat. Insa orice lucrare mare de investitii realizata de catre Primarie, a fost facuta in urma unui dialog cu cetatenii care urmau sa fie afectati in mod direct de acea lucrare. Cu siguranta nu intotdeauna au dat curs toti locuitorii din zona la invitatia de a participa la intalnirea din cartier pe care am organizat-o, iar dupa aceea erau suparati pe noi ca anumite lucruri nu se intamplau asa cum si-au dorit ei. Cred ca este important ca oamenii sa participle la intalnirile noastre din cartierele orasului. Eu nu cred in proiecte facute de la birou, deoarece nu corespund nevoilor reale din teren. Insa atunci cand toata lumea a cazut, in mod asumat, de acord sa facem un proiect mare de investitii, trebuie sa ne asumam implicit si disconfortul creat.

In cele din urma, eu apelez la rabdare,  intelegere si incredere. Am reusit sa inchidem o serie de lucrari mari din oras si, trebuie sa va spun, ca la final oamenii au fost foarte multumiti.

R: Aveți și nemulțumiri în ceea ce privește calitatea lucrărilor? Proiecte întârziate?

GR: Vizitez destul de des orice santier, atat in faza incipienta, cat si pe parcursul desfasurarii lui. Nu ma feresc sa ma intalnesc cu oamenii si sa accept critici cu privirile la lucrarile care se realizeaza. Bineinteles, atunci cand o sesizare este bine intemeiata, cautam sa remediem problema inainte sa inchidem santierul. Pe langa vizitele de santier si intalnirile cu locuitorii, particip si la receptia lucrarilor. Sunt exigent in ceea ce priveste calitatea lucrarilor!

Din pacate ne confruntam, mai ales anul acesta, cu o serie de intarzieri, insa acolo unde a fost cazul am aplicat intotdeauna penalizarile conform contractului.

 R: Cum arată Mediașul în viitor, în viziunea dumneavoastră? Cu mai multe zone pietonale, cu mai multe zone de agrement? Ce proiecte aveți în vedere?    

GR: Sunt inca multe lucruri care trebuie realizate. Mediasul este o cetate incarcata de istorie si trebuie permanent sa protejam si sa valorificam patrimonul cultural. In acelasi timp, este necesara crearea unor spatii de agrement, a unor zone pietonale si a unor parcuri unde mediesenii sa aiba posibilitatea sa isi petreaca timpul liber. Cu siguranta fiecare mediesean a observat si s-a bucurat de investitiile de acest gen care s-au concretizat deja. Nu in ultimul rand, avem in derulare proiecte pe fonduri europene pentru a incepe sa transformam Mediasul intr-un oras inteligent.

Invatamant

R: Mediașul are elevi și dascăli de top, fără îndoială. Are și școli și grădinițe de top? Și mă refer aici la interesul manifestat de Primărie pentru clădiri, pentru condițiile pe care le oferă copiilor și cadrelor didactice.

GR: Pe parcursul intregului  mandat am atras si alocat numeroase fonduri pentru educatie, reparatii si modernizari ale unitatilor de invatamant, servicii de calitate oferite copiilor si elevilor. Au fost modernizate Sala de Sport de la Liceul Automecanica si terenul de sport de la Scoala Nationala de Gaz; au fost reabilitate curtea Liceului Axente Sever, curtea Scolii Generale nr. 3, curtea atelierelor de la SNG; au fost amenajate curtea interioara a Gradinitei nr 2, dar au fost realizate si lucrari de investitii in infrastructura la Colegiul Tehnic Mediensis.

Avem depuse o serie de proiecte pe fonduri asigurate de CNI pentru construirea a doua crese,  avem si un proiect pe fonduri europene aflat in faza de precontractare  intitulat “ Educatie Anteprescolara premisa pentru dezvoltarea comunitara in municipiul Medias” in valoare de 4 milioane de lei.

In plus, in urma colaborarii permanante cu toate unitatile de invatamant, dar si cu Inspectoratul Judetean Sibiu copiii si elevii au fost implicati in numeroase proiecte si evenimente ce au avut ca partener Primaria Medias. Acordam cadouri de Craciun tuturor copiilor si elevilor din invatamantul primar, premii de excelenta si burse de merit pentru elevi .

Sanatate

R: Cum apreciați evoluția Spitalului Municipal Mediaș în ultimii 4 ani, în condițiile în care este în subordinea Primăriei?

GR: Am investit constant in achizionarea de aparatura medicala de calitate. Aparat ventilatie mecanica , ecograf multifunctional, aparat radiologie Roentgen, masa chirurgicala ortopedica si masa de nasteri, echipament video chirurgical, Tomograf 3D sunt doar  cateva dintre numeroasele achizitii de aparatura medicala facute in ultimii 4 ani. La toate acestea se adauga lucrari de renovare, modernizare, reabilitare sau dotare cu mobilier la sectiile Ginecologie Ortopedie , Pneumologie, Pediatrie, Intene, Neurologie sau Chirurgie. In urma discutiilor purtate cu medicii am reusit sa renovam si sa modernizam Policlinica. Toate acestea au avut ca scop oferirea unui act medical de calitate mediesenilor si atragerea de personal medical cat mai bine pregatit si mai performant.

Sport

R: În mandatul dumneavoastră a apărut un club nou: CSM Mediaș. Ce v-a determinat să inițiați acest proiect?

GR: Primeam tot felul de solicitari pentru sprijin de la diverse cluburi private, fie pentru a participa la un campionat, fie pentru resurse materiale. Din pacate nu am avut niciun cadru legal sa ii pot sprijini si nu am considerat ca era normal ca un orasul nostru sa nu aiba un Club Sportiv Municipal in cadrul caruia copiii nostri sa poata practica intr-un cadru organizat un sport. De asemenea era firesc ca Mediasul sa fie reprezentat in cat mai multe discipline sportive, mai ales ca avem tineri talentati si dornici de a practica sport de performanta.

R: Pandemia a afectat și fotbalul. La Gaz Metan nu e deloc liniște, însă de curând am primit o veste bună. Clubul a ieșit, după 4 ani, din insolvență. Vă place fotbalul? Există vreo șansă să implicați Primăria în viața echipei noastre de suflet?

GR:  – In urma cu aproximativ 4 ani le-am promis reprezentantilor CS Gaz Metan ca atunci cand vor iesi din insolventa vor avea in mine un partener de dialog si un sustinator serios. Astazi, cand, in sfarsit, Clubul a iesit din insolventa, raman la promisiunea facuta si astfel, la prima rectificare bugetara voi propune Consiliului Local alocarea unei sume de bani. Cred ca va fi pentru prima data cand Primaria Medias sustine concret echipa de suflet a orasului.

Si, da! indragesc fotbalul si orice activitate sportiva.

Timp liber

R: Am văzut o preocupare constantă în ultimii ani pentru crearea unei agende culturale cât mai generoase. Doriți un oraș mai viu? Mă refer la perioada de după pandemie, bineînțeles. 

GR: Agenda culturala a cuprins de la an la an din ce mai multe evenimente culturale, artistice,  dar si sportive. M-am bucurat sa vad ca diverse asociatii si organizatii si-au gasit in Primaria Medias un partener de dialog si un sprijin, atunci cand si-au manifestat dorinta de a organiza un eveniment pentru medieseni si nu numai. Asa am inceput sa avem o agenda cultural-sportiva din ce in ce mai bogata si mai diversificata, care sa cuprinda cate ceva pentru toate gusturile.

Pe langa asociatii si ONG-uri am inceput sa implicam si copiii de la unitatile de invatamant la diverse evenimente si activiati.

R: Aveți în vedere și creșterea calității manifestărilor organizate?

GR: Cu siguranta sunt deschis la propuneri pentru a creste calitatea evenimentelor si pentru a acoperi toate nisele, insa, in aceasta perioada dificila prin care trecem,  este important  sa gestionam aceasta pandemie, si sa fim un vector care promoveaza respectarea cu strictete a tuturor masurilor de siguranta care sa puna sanatatea mediesenilor pe primul loc.

Asistență socială

R: V-am văzut extrem de preocupat de activitatea Direcției de Asistență Socială, mai ales în utima vreme, pe perioada pandemiei. V-a impresionat munca oamenilor din subordine?

GR: Nu imi sunt straine problemele cu caracter sociale cu care se confrunta Mediasul! Inca de la preluarea mandatului am sesizat o serie de nereguli in ceea ce priveste sumele mari de bani de la bugetul local care se cheltuiesc cu norma de hrana calda pentru cei asistati social. Din acel moment, de la 170 de portii, am ajuns undeva la 60. Beneficiaza doar cei prevazuti in lege, restul trebuie sa depuna munca in folosul comunitatii pentru acele portii de mancare. O parte dintre oamenii pe care ii vedeti la intretinerea spatiilor verzi, muncesc pentru acea norma de hrana.

Insa de la a taia o serie de portii de mancare si a face munca in folosul comunitatii cu siguranta nu rezolva problemele sociale in esenta lor. Am cautat finantari pentru a identifica, in primul rand, problemele sociale, si resurse extrabugetare din care sa sustinem solutiile la problemele aferente. Asadar 2018 am finalizat Strategia de Dezvoltare Locala a Zonelor Urbane Marginalizare de pe raza Municipiului Medias, si am identificat pe Programul Operational Regional, Axa 9 finantarile necesare. Printre problemele acute identificate se numara lipsa locuintelor sociale, sau starea lor inadecvata pentru locuire; lipsa unui serviciu de ingrijire la domiciliu a persoanelor varstnice; lipsa unei locatii adecvate pentru desfasurarea unui program de tip after school pentru copiii defavorizati; dar si lipsa unui spatiu pentru furnizarea de  servicii sociale integrate pentru persoane vulnerabile.

In momentul de fata cererile de finantare pentru construirea a 80 de unitati locative, dar si pentru reabilitarea corpului R de la aviatie, care va avea drept destinatie Centru Medico-Social, se afla in etapa de evaluare.

R: Face destul Primăria Mediaș pentru încurajarea voluntariatului?

GR: Cu siguranta incurajam voluntariatul, mai ales in randul tinerilor, dar nu numai! Am avut zeci de voluntari care s-au implicat in buna organizare si desfasurare al evenimentelor organizate de-a lungul anilor de catre Directia de Cultura.

Dar si pe perioada pandemiei mediesenii s-au organizat si implicat exemplar, alaturi de colegii mei din cadrul Directiei de Asistenta Sociala, in actiuni de voluntariat. Intr-o perioada atat de dificila au dat dovada de solidaritate, dar si de constiinciozitate in respectarea normelor sanitare pentru combaterea si prevenirea pandemiei.

Ighis

R: Despre ce s-a facut in Medias am tot discutat, insa as vrea sa va intreb si despre satul apartinator Ighisul Nou. In cei patru ani de mandat ce ati realizat in mod concret pentru locuitorii din Ighis?

GR: In urma intalnirilor organizate in Ighis, la care locuitorii intotdeauna au raspuns in numar mare, am rezolvat o serie de probleme respective dorinte venite din partea lor. Am infiintat un post de politie locala, am pus la dispozitie spatiul necesar pentru un dispensar si o farmacie. Pe langa acestea am derulat, impreuna cu operatorul Apa Tarnava Mari, un aplu program gratuit  de racordare a gospodariilor la reteau de apa si canalizare menajera, intrucat proiectul realizat anterior, inainte de 2016, nu a prevazut cuplarea locuintelor la retea, lucru care pentru secolul in care traim este inacceptabil. In momentul de fata, va pot spune ca sunt racordate in jur de 300 de gospodarii din aproximativ 400.

Bineinteles ca avem in vedere si o serie de alte proiecte, de care vor beneficia in mod direct locuitorii Ighisului Nou, dar nu numai.  Am depus o serie de proiecte pe fonduri europene, care in monetul de fata se afla in etapa de evaluare si cuprind, printre altele, reabilitarea drumului Ighisului, si extinderea cu pista de bicicleta si iluminat, lucrari de reabilitare a scolii si gradinitei, dar si construirea unui camin cultural cu finantare de la Compania Nationala de Investitii.

R:. De unde se inspiră Primăria când schimbă „aerul“, când schimbă peisajul în diverse zone ale orașului?

GR: Ma bucur sa vad ca munca echipei mele din cadrul Directiei de Administrare a Domeniului Public este apreciata de catre medieseni! Am alocat fonduri necesare pentru a continua acest program de infrumusetare a orasului nostru si imi doresc ca cetatenii sa inteleaga, ca depinde in primul rand de noi, de fiecare in parte, cat si cum ne vom bucura de aceste spatii verzi si de locuri de joaca pentru copii! Daca nu dam dovada de spirit civic, nu ne sesizam atunci cand vedem ca cineva rupe florile, strica decoratiunile sau arunca pe jos, atunci nu ne putem bucura pe deplin! Acest lucru este valabil, bineinteles, si pentru locurile de joaca, si nu numai.

R: Sunteți un primar activ, mereu printre medieseni. Ce-și doresc oamenii mai mult și mai mult la Mediaș?

GR: As putea spune ca infrastructura a ramas printre prioritatile in randul mediesenilor, insa dupa zeci de intalniri avute in toate cartierele din orasul nostru, cred ca dorintele, problemele oamenilor difera de la zona la zona. Stiu de problemele cu care se confrunta locuitorii din zona Sebesului sau din zona Aviatiei atunci cand sunt ploi abundente, cunosc problema locurilor de parcare sau a zonelor de colectare selectiva a deseurilor din cartierele de blocuri, unde densitatea populatiei este mai mare; lipsa locurilor de joaca din zona Hula Veche si cartierul Gloria; stiu de disconfortul creat de colmatarea si deteriorarea canalului colector din zona Govora-Piscului.

Cu siguranta sunt si un set de asteptari comune cum ar fi un oras frumos si curat, siguranta cetatenilor prin efectuarea de patrule mai dese, servicii de calitate atat la nivelul administratiei publice cat si la nivel de oras, locuri de joaca si spatii de agrement, dar si locuri de munca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Nu mai esti conectat la internet