Ora de Mediaș
Știri în direct

Invitație la teatru – Fotograful Unirii, astăzi la Sala Traube

Locuitorii municipiului Mediaș sunt așteptați astăzi, 24 noiembrie 2018, de la ora 18:00 la o minunată piesă de teatru, intitulată” Fotograful Unirii”

„Fotograful Unirii “este un spectacol realizat de către Teatrul de Artă Deva în parteneriat cu Institutul Cultural Român, marcând împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Acest spectacol face parte din suita de manifestări care au rolul să readucă în atenţia publicului importanţa evenimentului din 1918, fără de care România în graniţele actuale n-ar fi existat.

Destinul lui Samoilă Mârza este unul dramatic. Înrolat ca fotograf militar de Imperiul austro-ungar pe fronturile Primului Război Mondial din Italia şi Galiţia, Mârza fixează ororile conflagraţiei pe plăcile de sticlă ale aparatelor de fotografiat de acum un veac. Lăsat la vatră, pleacă de la Galtiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare. Aşadar imortalizează doar scenele exterioare.

La începutul anului 1919 Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri “, menţionat şi în ziarul „Alba Iulia “din 10 martie. Albumul a fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles. Spre sfârşitul vieţii, sărac şi demn, Samoilă Mârza vrea să îi dea lui Ceauşescu un album cu fotografiile sale, şi are sprijinul unui militar român care, de altfel, apare de-a lungul timpului, în spectacol, însoţind mereu destinul eroului.

loading...

Comentariu

Nu mai esti conectat la internet