1900 de lei net a fost salariul mediu al muncitorul din Mediaș, în 2022. Muncitorul sibian, la fel de harnic ca cel din Mediaș, a încasat net 3800 lei.
Diferența este de la simplu la dublu și arată un dezechilibru înspăimântător între două zone ale aceluiași județ, între primele două municipii sibiene!
”Prețurile produselor și serviciilor nu sunt de la simplu la dublu, gazul și curentul costă la fel și la Mediaș, benzina și telefonul sunt copy/paste cu Sibiul în tot județul, adică și în nord. Să nu mai zic că apa și canalul sunt plătite la preț dublu la Mediaș comparativ cu Sibiu. Dar despre asta nu vă spune nimeni, nimic în presa locală.” a scris pe Facebook Claudiu Mureșan.
De ce se pune batista pe țambal?
Păi, pentru că nu aplaudă nimeni, nu se taie pamblici și nici nu face lumea valuri de bucurie aflând că un oraș cu o istorie a meșteșugurilor și a dezvoltării industriale care se întinde pe sute de ani, a ajuns în doar 30 de ani pe locul 2 în topul orașelor cu cele mai mici salarii medii nete, în 2022.
În urma Mediașului nu mai este decât orașul…..Bârlad.
Cum se poate ca două orașe ale aceluiași județ, primele două municipii ale Județului Sibiul, despărțite de doar 50 km să fie la poluri opuse de dezvoltare?
Cum să fie unul al 4 lea cel mai “darnic” oraș din România, din punct de vedere al salarizării, iar celălalt al doilea cel mai prost plătitor de salarii din țară?
Eu cred că edilii urbei, în loc să caute să sporească averea comună a orașului prin aducerea de noi investitori, care să creeze noi locuri de muncă și competiție, de 30 ani preferă să stea la umbra plăcută a celor două companii naționale, Romgaz și Transgaz, arzând – literalmente – gazul de pomană!
O umbră generatoare de lene și confort pentru toți cei care administrează orașul de atâția amar de ani. O umbră ca o ceață bolnavă care ne-a fost servită drept ”politici publice” de cei care spun că se pricep la administrat urbea. Nu, nu se pricep!
O urbe uitată “de județ”, uitată de primarii lor, de cei care și-au pus cheia orașului sub pernă, să viseze frumos.
Investiţiile străine directe în România au crescut cu peste 2 miliarde de euro în 2022.
Da, dar niciun euro nu a venit in Mediaș.
Avem edili locali, avem conducere de la “județ”, dar cifrele spun adevărul: Mediaș și nordul județului se târăsc, în timp ce Sibiul defilează printre campionii naționali ai economiei.
Avem nevoie de investitori în Mediaș și în nord, și de sprijin real ”de la județ” pentru ca aceștia să vină și Mediaș, la Dumbrăveni, la Copsă Mică, la Hoghilag sau Bazna, în Dârlos sau Laslea. Ajutați și nordul!
Poate că mai puțină gargară și laudă politică, dar mai multă acțiune demonstrată cu cifre, n-ar strica. N-ar strica deloc!