Fără să fi greşit cu ceva, mii de romani risca să se trezească, peste noapte, fără întreprinderile lor individuale şi fără PFA. În plus, aceiaşi oameni riscă să fie acuzaţi de înşelăciune sau de evaziune fiscală.

Motivul: fără să-i anunţe aşa cum ar fi trebuit, statul a început să le desfiinţeze oamenilor parte dintre formele juridice de organizare a afacerilor, împingându-i în ilegalitate.

La Oficiul Naţional al Registrului Comerţului se înregistrează, de regulă, că PFA sau deţinători de întreprinderi individuale (II) acei romani care au nevoie de un cadru legal pentru a-şi practica meseria pe cont propriu sau pentru a desfăşura mici afaceri.

În 2016, Parlamentul a adoptat Legea 218/2016, al cărei scop declarat era să le uşureze oamenilor sarcina de a se înregistra ca PFA şi ÎI. Prin respectivul act normativ, statul a stabilit, însă, şi că o întreprindere individuală poate desfăşura cel mult 10 tipuri de activităţi (indicate prin coduri CAEN diferite), în vreme ce PFA poate desfăşura cel mult 5 tipuri de activităţi.

Cardul de masă Up Dejun este versiunea modernă şi simplificată a tichetului de masă. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor şi economiseşti până la 37% faţă de o creştere salarială în bani. Află mai multe AICI!

Legea mai prevede că – până pe data de 17 ianuarie 2019 – românii care au deja întreprinderi individuale sau PFA-uri cu mai multe domenii de activitate trebuie să meargă la Registrul Comerţului şi să reducă numărul de coduri CAEN. În caz contrar, întreprinderea individuală sau PFA urmau să fie radiate din oficiu.

ONRC a postat pe site-ul sau lista cu toate cele 23.703 de PFA-uri şi 9.644 întreprinderi individuale care riscau radierea din oficiu şi a extins până pe 18 martie 2019 termenul de revizuire a numărului de coduri CAEN. După expirarea acestui nou termen, au început radierile.

În consecinţă, după cum presa a relatat deja, mulţi mici întreprinzători care nu intraseră pe site-ul ONRC s-au trezit, la începutul lunii aprilie, cu întreprinderile radiate.

Pentru oamenii respectivi, situaţia era dramatică, în condiţiile în care nu îşi mai puteau vinde legal produsele, nu mai puteau presta servicii şi nici nu îşi mai puteau plăti colaboratorii.

Ba mai mult, orice întreprinzător ajuns, pe neaşteptate, într-o astfel de situaţie risca să aibă chiar probleme penale, a explicat pentru Ziare.com preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

„Un PFA/ÎI radiat nu mai poate desfăşura în mod legal activitate economică. Întreprinzătorul risca răspunderea penală, contravenţionala şi civilă. Mai exact, risca să fie acuzat de evaziune fiscală sau chiar de înşelăciune (care ţine de penal).

Cine desfăşoară activităţi economice, fie că vorbim despre producţie, comerţ sau despre servicii, fără a îndeplini condiţiile stabilite prin lege, risca să fie tras la răspundere contravenţional”, a declarat Florin Jianu.

Din păcate, în loc să desfăşoare măcar în al doisprezecelea ceas o amplă campanie de informare, până la acest moment, nicio autoritate a statului n-a făcut nimic în plus pentru a-l lămuri pe micul întreprinzător cu privire la obligaţiile sale, în loc să-l împingă în ilegalitate.

„Nu există o situaţie prezentată de ONRC privind radierile PFA şi ÎI pentru nerespectarea Legii nr. 182/2016. (…)

Cu toate acestea, se constată că în peroada 01.01.2019-31.03.2019 (perioada care cuprinde şi zile cu radieri de PFA şi ÎI pentru neîndeplinirea condiţiilor legii 2018/2016 – n. red.) au avut loc 49.746 de radieri, o creştere cu 118,45% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, când au avut loc 22.772 de radieri.

Din situaţie, rezultă că ONRC probabil a operat radierile de PFA şi ÎI”, a mai declarat pentru Ziare.com Florin Jianu.

Nu ştim, însă, cu siguranţă, care dintre întreprinderi şi PFA-uri au fost deja radiate şi nici în cazul căror astfel de forme de organizare procedura e deja în curs. În consecinţă, singura modalitate a unui întreprinzător de a afla dacă procedura a început şi în cazul său este să acceseze site-ul ONRC, să vadă dacă se afla pe lista cu entităţi juridice vizate de radiere şi apoi să ia legătura cu instituţia pentru a-şi rezolva problema cât mai repede.

Publică un comentariu

Comentariu