Dana Denis-Smith este o sibiancă din Agnita ce a reușit să se impună în lumea dreptului din Marea Britanie. A creat o companie de milioane de lire sterline punând mamele cu o carieră în drept pe primul loc. A reușit într-o lume rigidă, a inițiat o campanie care celebrează cei 100 de ani de când femeile din Anglia sunt primite în lumea dreptului, iar ca recunoaștere a muncii și rezultatelor ei, cea mai apreciată revistă de drept din UK, The Law Society Gazette,  a ”așezat-o”  pe coperta numărului din  30  septembrie.
Sibianca de la Londra

Dana Denis-Smith, la cei 43 de ani ai săi, a reușit în Anglia ceea ce mulți englezi nu reușesc- să pună pe picioare o companie care acum valorează milioane de lire- Obelisk Support– și să aducă în prim plan femeile din domeniul dreptului. ”Idee Obelisk Support mi-a venit după ce am observat că în firma de drept în care lucram, femeile care născuseră erau date la o parte. Erau femei capabile, cu experiență, dar pentru că născuseră nu mai erau bune. Mi s-a părut discriminare, așa că am gândit o companie care să le ajute să își continue cariera, dar care să vină și în sprijinul celor care au nevoie de consultanță legală dar pentru care nu e neapărat nevoie să apeleze la firme mari de avocatură cu tarife enorme. Așa că cei care au nevoie de renegocierea unui contract de exemplu, ni se adresează, angajații care lucrează de acasă fac actele pentru ei, pe care apoi le transmit”, povestește Dana pe scurt istoria Obelisk Support.

CITEȘTE AICI ÎNTREAGA POVESTE A DANEI ȘI CUM A AJUNS SĂ FIE UNA DIN CELE MAI APRECIATE PERSONALITĂȚI DIN LUMEA DREPTULUI ENGLEZ

Faptul că a luat contact cu lumea femeilor avocat și dezvoltarea firmei sale i-au dat sibiencei o altă idee: dezvoltarea unei biblioteci-arhivă online. ”Este vorba despre First 100 Years (first100years.org.uk)- un proiect dedicat centenarului ce are loc anul acesta, de la promulgarea unei legi prin care femeile avocat din Marea Britanie nu mai puteau fi refuzate în Barou pe acest motiv- că sunt femei. Site-ul- first100years.org.uk– cuprinde istoria femeilor în avocatura din Marea Britanie, biografiile celor mai reprezentative femei avocat, magistrați, judecătoare. Avem o secțiune cu prima femeie care a obținut o poziție publică în domeniul juridic – de exemplu, abia în 2016 Marea Britanie a avut prima femeie ministru de justiție, iar în 2017 am avut și prima femeie președinte a Curții Supreme…și încă mai există poziții din justiție în care încă nu am avut o femeie deținătoare a rolului ….”, spune Dana.

Pe coperta Law Gazette

Realizările profesionale ale Danei i-au adus recunoașterea celor mai importanți oameni din lumea dreptului englez. Campania ei pentru centenarul femeilor în avocatură a fost ideea care le-a atras atenția celor de la Law Gazette, cea mai importantă revistă de drept din Marea Britanie. ”Aici Law Society este cumva echivalentul Baroului din România și are cei mai mulți membri, undeva la 150.000. Centenarul de anul acesta este un eveniment important pentru comunitatea de drept engleză, iar campania mea a atras atenția asupra rolului femeilor în acest domeniu, așa că cei de la revistă au considerat că merit să fiu pe coperta lor. A fost o decizie care m-a măgulit, cu atât mai mult cu cât au recunoscut implicarea mea în profesie, chiar dacă nu o practic în vreo firmă, eu manageriez, dar am avut o contribuție indirectă la dezvoltarea ei. În plus, pe coperta revistei au apărut până acum foarte puține femei”, spune Dana Denis-Smith.

Dana Denis -Smith, alături de Simon Davis, președintele Law Society

Povestea sibiencei este spusă și ea în paginile revistei și poate fi citită de fiecare membru al Law Society. Pentru Dana acest lucru înseamnă recunoașterea muncii de câțiva ani la proiectul centenarului, care s-a făcut voluntar, dar și faptul că firma Obelisk Support a fost o idee genială. Niște idei care au propulsat o sibiancă, fost jurnalist, într-o lume în care e destul de greu să intri, dar să faci și performanță.