România are în față, în următorii ani, șansa istorică a unei dezvoltări rapide. 80 de miliarde euro, bani europeni, sunt la dispoziția României pentru investiții și modernizare, însă această oportunitate poate fi exploatată la maximum doar o administrație liberală, cu experiența dovedită a succeselor ce au transformat deja orașe și județe românești cu fonduri europene.

Raluca Turcan: Guvernul PNL are mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în UE

Vicepremierul Raluca Turcan susține că diferența dintre Guvernul PNL și guvernele social-democrate este de aproximativ un miliard de euro, în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. „În primele nouă luni din 2020 am reuşit să atragem 2,6 miliarde de euro şi avem proiecte semnate pentru încă 3,2 miliarde de euro. Ca o comparaţie între ce a fost şi ce există în momentul de faţă în România, în guvernarea PSD, anul trecut, 1 miliard de euro atraşi. Avem cea mai mare rată de absorţie a fondurilor europene de la momentul integrării în Uniunea Europeană”, a declarat Raluca Turcan, vicepremierul României.

Cu doar un an în urmă, România ajunsese într-o fundătură. Cele trei guverne PSD care s-au succedat între ianuarie 2017 și octombrie 2019 erau pe punctul de a compromite finanțarea europeană a unor mari obiective de infrastructură precum autostrada Sibiu – Pitești, autostrada Iași – Târgu Mureș ori spitalele regionale. Lucrurile s-au schimbat în bine abia la sfârșitul anului trecut. Guvernul liberal, instalat în noiembrie, a salvat de la dezangajare 600 milioane euro, fonduri europene pe care România risca să le piardă, în 2019, pe mâna PSD.

Reclădim România

Uniunea Europeană a întărit bugetul multianual 2021-2027, pe fondul pandemiei de coronavirus și, în plus, până în 2024, a introdus, temporar, o măsură de urgență: 750 miliarde euro pentru redresarea economiilor europene. României îi vor reveni 80 miliarde euro – fonduri nerambursabile și acces la împrumuturi în condiții foarte avantajoase.

Anticipând aceast context, Guvernul liberal a lansat în vară cel mai mare plan de investiții de după 1989, „Reclădim România”. A fost o schimbare radicală de paradigmă privind dezvoltarea economică, de la consum la investiții, a fost continuarea firească a ceea ce demonstraseră, în ultimul deceniu, administrațiile locale PNL: superioritatea modelului liberal bazat pe investiții și folosirea instrumentului fondurilor europene asupra modelului pesedist bazat pe consum nesăbuit.

Publică un comentariu

Comentariu