Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au desfășurat în ultimele 48 de ore, 147 de misiuni în urma solicitărilor venite pe numărul de urgență 112.

De asemenea, în aceste două zile, un număr de 112 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor de prim-ajutor medical calificat SMURD.
Totodată, în această perioadă pompierii sibieni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui număr de zece incendii, după cum urmează:

  •  7 incendii de vegetație uscată în localitățile Dumbrăveni, Bazna și municipiul Mediaș;
  •  2 incendii auto.

Un incendiu manifestat ,în cursul zilei de 19 iulie a.c, la compartimentul motor al unui autoturism în municipiul Sibiu, str. Semaforului, iar cel de-al doilea incendiu s-a produs la un microbuz transport marfă fără încărcătură, în cursul acestei dimineți, pe DJ 104G între localitățile Nucet și Cornățel, iar pompierii militari sibieni au intervenit de urgență cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD, pentru localizarea și lichidarea acestuia.

La sosirea forțelor, incendiul se manifesta generalizat la vehiculul staționat în afara părții carosabile. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite și nu au fost semnalate victime. A ars aproximativ 80% din vehicul și nu au existat alte pagube materiale. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs la compartimentul motor.

  •  1 incendiu hală dezafectată Mediaș, în data de 18 iulie a.c., unde a ars acoperișul halei și materiale plastice depozitate.

Întrucât, numărul incendiilor de vegetație uscată a început să crească în ultima perioadă, specialiștii din cadrul ISU Sibiu fac apel către cetățeni de a nu recurge la incendierea vegetației uscate deoarece își pun în pericol viața și bunurile și riscă sancțiuni conform prevederilor legale.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu îndeamnă primăriile de pe raza județului Sibiu să intensifice în această perioadă mediatizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la arderile necontrolate de vegetație uscată precum și riscurile la care se expun, prin afișarea acestora în locuri publice vizibile cetățenilor și accentuarea comunicării membrilor Servicilor voluntare pentru situații de urgență cu comunitatea.

În scopul prevenirii apariției viitoare a unor evenimente negative de amploare, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Sibiu reaminteşte regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate :

ATENȚIE!!
• este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
• pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox.5m;
• arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
• arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;
• la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi
• locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În scopul prevenirii și reducerii riscurilor, specialiștii ISU Sibiu, desfășoară patrulări pe raza județului în scopul identificării eventualelor focare de incendiu vegetație uscată.

Publică un comentariu

Comentariu