Aproape 40.000 de etnici ucraineni care trăiesc în satele şi comunele situate pe Valea Vişeului şi a Ruscovei sărbătoresc Crăciunul bătrân sau Crăciunul pe rit vechi.
Din nefericire, pandemia i-a obligat pe colindători, inclusiv pe copii, să renunţe în a vesti Naşterea Domnului din casă în casă, aşa cum se obişnuieşte, a precizat miercuri pentru AGERPRES Elena Răţanu, o localnică din comuna Poienile de sub Munte, unde trăiesc aproape 11.000 de ucraineni.
„E un Crăciun puţin diferit faţă de anii trecuţi, iar majoritatea copiilor, tinerilor, dar şi adulţilor cred că vor renunţa să umble pe la case cu colinda. Pandemia a schimbat şi viaţa oamenilor de la sate, chiar dacă aceştia se află la distanţă de oraşe. Siguranţa, dar şi sănătatea sunt foarte preţioase în aceste împrejurări. Anul acesta, Crăciunul va fi o sărbătoare de familie şi e posibil ca la biserică o mare parte din slujbă să aibă loc în aer liber, cu respectarea distanţării. Indiferent de situaţie, farmecul şi frumuseţea Crăciunului rămân vii în inimile oamenilor, e sărbătoarea care ne readuce aminte de Naşterea Mântuitorului”, a spus Elena Răţanu.
Postul Crăciunului în satele cu etnici ucraineni este respectat din generaţie în generaţie, iar în seara de Ajun a Crăciunului, după întoarcerea de la slujba religioasă, pe masă se pun doar preparate de post, a explicat pe pagina de socializare muzeograful Ştefan Florian, de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş.
„Postul acestei zile e respectat cu străşnicie: nu se mănâncă ‘de dulce’ decât după miezul nopţii, de fapt după Liturghia care începe la 12 noaptea şi se termină la 2 dimineaţa. (…) Copiii care mergeau cu colinda primeau colaci, mere şi nuci”, a spus Ştefan Florian.
Conform preşedintelui Fundaţiei Ucrainenilor Huţuli din România, Vasile Popovici, în seara de Ajun, noaptea târziu, acasă sunt servite doar preparate de post şi colindătorii sunt omeniţi cu preparate de dulce.
„După ce copiii se întorc de la colindat la casele lor, fiecare familie se reuneşte la o masă de post, numită Cina Sfintei Seri; după liturghia de la 12 noaptea se colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, se ia masa în familie cu mâncăruri de dulce iar dimineaţa se merge din nou la biserică, unde, după liturghie, tinerii vin cu Viflaimul şi îi colindă pe cei prezenţi”, a menţionat Vasile Popovici.
În unele gospodării din comuna Poienile de sub Munte încă se mai păstrează obiceiul legării mesei cu lanţuri, obicei care simbolizează legarea gurii animalelor sălbatice. Sub faţa de masă se aşază otavă, peste care se pun preparatele de post care urmează a fi servite în familie după întoarcerea de la biserică.

Publică un comentariu

Comentariu