Un „bărbat extraordinar” şi „devotat” ţării sale, ca şi familiei sale: omagiile au curs în Regatul Unit pentru a saluta memoria prinţului Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a, decedat vineri la vârsta de 99 de ani, transmit AFP şi dpa, citate de AGERPRES.
Primul care a adus omagii, premierul conservator Boris Johnson a salutat „viaţa şi munca extraordinare” ale Ducelui de Edinburgh.
„Ne aducem aminte de duce … mai presus de toate pentru sprijinul lui de neclintit pentru Majestatea Sa Regina, nu doar în calitate de (prinţ) consort, alături de ea, în fiecare zi a domniei sale, ci şi în calitate de soţ, ceea ce i-a dat putere (reginei) timp de 70 de ani”, a spus premierul Johnson.
„Figură publică extrem de respectată”, dar şi „soţ devotat” şi „tată mândru şi iubitor”, el a „câştigat afecţiunea mai multor generaţii aici în Regatul Unit, în Commonwealth şi în lume”, a adăugat el.
Liderul opoziţiei laburiste Keir Starmer a deplâns „pierderea unui slujitor public extraordinar”, care şi-a „dedicat viaţa ţării noastre”, întâi în cadrul Forţelor Navale Regale, apoi alături de Elisabeta a II-a.
„Ne vom aminti de el în special pentru angajamentul său extraordinar şi pentru devotamentul său faţă de regină”, a declarat el. Mariajul lor de peste şapte decenii a fost „un simbol al forţei, stabilităţii şi speranţei”, o sursă de inspiraţie pentru ”milioane de persoane din Regatul Unit şi din afară”, a adăugat Starmer.
Preşedintele Parlamentului de la Londra, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că prinţul Philip a dat dovadă de „dedicare faţă de datorie” în calitatea sa de prinţ consort. „Prinţul Philip şi-a asumat o gamă largă de roluri oficiale, îndeplinind mii de angajamente şi vizite peste hotare în numele Regatului Unit şi al Commonwealth”, a afirmat el.
Fostul premier Tony Blair, care se afla la conducerea guvernului la data decesului prinţesei Diana în 1997, a adus omagiul său unui om aflat „adesea înaintea vremurilor sale”.
„’Evident, va fi recunoscut în special pentru sprijinul său remarcabil şi neclintit pentru regină timp de atâţia ani. Totuşi, el trebuie să fie salutat şi celebrat total ca un om de viziune, hotărâre şi curaj”, a afirmat Blair.
Mai sobră, şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon s-a declarat „întristată” de vestea morţii prinţului Philip şi le-a transmis reginei şi familiei regale condoleanţe în numele său şi al scoţienilor. Potrivit ei, prinţul Philip va lăsa „o urmă profundă” în Scoţia, cu care împarte „legături profunde şi durabile” şi unde îşi petrecea periodic vacanţele la Balmoral.
În Irlanda de Nord, unde de o săptămână au loc manifestaţii, premierul unionist Arlene Foster a amintit că prinţul Philip era „respectat pe scară largă pentru serviciul său activ şi devotat pentru ţara sa, ca şi pentru sprijinul de nezdruncinat pentru Majestatea Sa Regina în timpul domniei”.
Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a salutat la rândul său „un om extraordinar, care şi-a consacrat viaţa serviciului public şi ajutorării altora”. „De asemenea, el a luptat pentru Regatul Unit – şi pentru libertăţi pe care astăzi le preţuim – în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat edilul londonez.

Publică un comentariu

Comentariu