Un nou caz de corupţie zguduie din nou Poliţia Sibiu: trei persoane au fost reţinute luni, 10 ianuarie, printre care şi un poliţist care a lucrat la Cercetări Penale.

Patru bărbaţi se află sub lupa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu de luni bune pentru un adevărat „pomelnic de infracţiuni”. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi luni, pentru 24 de ore, urmând ca până la expirarea termenului, un judecător de drepturi şi libertăţi să decidă dacă vor fi cercetaţi în continuare în libertate sau după gratii.

Anchetatorii au descoperit că cei patru au fost implicaţi, împreună sau separat, în mai multe ilegalităţi. Ei sunt învinuiţi de trafic şi complicitate la trafic de influenţă, cumpărare şi complicitate la cumpărare de influenţă, efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi complicitate, pentru obţinerea de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă, şantaj şi complicitate la şantaj, favorizarea şi complicitate la favorizarea făptuitorului, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Pe scurt, contracost, poliţistul şi complicii săi i-au promis unui bărbat eliberat condiţionat din închisoare că-l scapă de un dosar penal. Anchetatorii au descoperit că poliţistul avea o firmă pe numele soţiei, pe care o conducea din umbră, care se ocupa de întreţinerea spaţiilor verzi din cimitire, deşi statutul îi interzice acest lucru. Mai mult, anul trecut, el a condus beat un autoturism cu care a provocat un incident rutier.

Complicii săi au fost şi ei implicaţi într-un caz de şantaj: au provocat un accident pentru a stoarce de bani un bărbat întors din străinătate şi au luat bani de la o tânără ca s-o ajute să obţină permis de conducere.

500 de euro şpaga, pentru ca un puşcăriaş eliberat să nu reintre după gratii

Totul a început într-o noapte de vară a anului trecut, la un control de rutină al Poliţiei Rutiere în Şura Mică – Sibiu. Un bărbat proaspăt eliberat din puşcărie, condiţionat, a fost găsit conducând fără să aibă carnet. Ar fi avut mari şanse, probabil, să iasă basma curată în urma acestei întâmplări dacă agenţii de circulaţie nu ar fi fost dotaţi cu echipament de înregistrare audio-video „body-cam”.

Poliţiştii i-au întocmit proces verbal de constatare a faptei. Înţelegând că aventura sa nocturnă îl poate costa libertatea – fiind vorba despre o nouă infracţiune comisă în perioada eliberării condiţionate, şoferul fără permis şi-a sunat un cunoscut pentru a-i cere ajutorul. Acesta i-a intermediat o întâlnire cu poliţist judiciarist, care lucrase la Cercetări Penale (CP) mai bine de un deceniu şi jumătate, care i-a promis că poate să rezolve situaţia, dar contracost.

2.000 de euro, preţul pentru obţinerea unui permis auto

Anchetatorii au mai aflat şi o altă metodă prin care complicii făceau rost de venituri frauduloase. Convingeau candidaţi pentru permisul de conducere, cu şanse scăzute să obţină un astfel de document, să le dea bani cu care susţineau că pot să intermedieze obţinerea carnetului. 2.000 de euro era preţul pentru un astfel de serviciu.

Nu se ştie câte persoane „au ajutat” în acest mod, dar după modul în care au acţionat, procurorii au toate motivele să creadă că au avut mai mulţi clienţi.   Au reuşit să dovedească acest lucru în cazul unei tinere care după proba teoretică a dorit să aibă parte o de probă practică mai lejeră, motiv pentru care a apelat la serviciile celor doi complici. Tânăra le-a dat 2.000 de euro, dar a picat la proba practică. A solicitat banii înapoi, însă escrocii au pretextat că a comis prea multe greşeli în timpul examenului, iar examinatorul nu a avut cum să le treacă cu vederea. În schimb i-au promis că o vor reprograma de urgenţă şi că vor interveni din nou ca să fie declarată admisă.

Citeste mai mult: adevărul.ro

Publică un comentariu

Comentariu