Salariul minim pe econimie ar putea crește de la 1 noiembrie 2018, anunță Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Salariul minim brut pe economie ar putea crește la 2080 de lei, de la 1 noiembrie anul acesta în loc de 1 ianuarie 2019.Măsura va aveam impact mai ales asupra sectorului privat, având în vedere ponderea mare a contractelor pe salariul minim în totalul contractelor de muncă.

Vasilescu a scris că ”Ministerul Muncii ”lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an”, făcând referire la un document al Comisiei Naționale de Prognoză care recomandă creșterea de la 1 noiembrie.

Mai mult, documentul Comisiei Naționale de Prognoză arată că Guvernul ia în calcul introducerea unui salariu minim diferențiat pentru angajații cu salarii superioare, în valoare de 2.350 de lei.

Anunțul ministrului Muncii a venit la câteva ore după ce senatorul PNL Florin Cîțu a prezentat un document transmis de Ministerul Finanțelor către Comisia Europeană prin care enunța posibilitatea înghețării salariilor bugetarilor anul viitor pentru a ține sub control deficitul bugetar. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a admis la RTV că a existat acest scenariu, cuplat însă cu devansarea aplicării integrale a legii salarizării unice din 2022 în 2020, la cererea sindicatelor.

Olguța Vasilescu a recunoscut și ea acest scenariu, adăugând însă că în cele din urmă legea salarizării se va aplica în formula votată deja: ”Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu și anume sa se aplice direct grila din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federații sindicale. Consideram însă ca legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizata pana în 2022 și creștere anuală cu 25 la suta din diferența pana la grila din 2022”. informează g4media.ro

Anunțul postat de Lia Olguța Vasilescu pe Facebook:
Iar “s-a blocat guvernul”, iar “nu mai sunt bani de pensii și salarii”, iar “nu se aplica legea salarizării”. Asta aud de la opoziție din două în două luni. Și iar răspundem: așa cum nu ne-am blocat pana acum și cum am găsit fondurile necesare plății pensiilor și salariilor, așa se va întâmpla și anul viitor. Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu și anume sa se aplice direct grila din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federații sindicale. Consideram însă ca legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizata pana în 2022 și creștere anuală cu 25 la suta din diferența pana la grila din 2022. Mai mult, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferențierea salariului minim în funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveți mai jos analiza Comisiei de prognoza și a MMJS și calendarul creșterilor.

Publică un comentariu

Comentariu