Joi și vineri are loc prima probă de evaluare a competențelor din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba română. Peste 33.600 de candidaţi s-au înscris la examen, la toate probele sau doar la probele nepromovate.

Probele de evaluare a competențelor se desfășoară după următorul calendar:

-8 – 9 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]

-9 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]

-12 august: Evaluarea competențelor digitale [proba D]

-13 – 14 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].

Din totalul celor înscrişi, peste 22.000 de candidați provin din promoţia anului 2024, în timp ce peste 11.500 de candidați provin din promoţiile anterioare.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene.

În aceeași manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Ministerul Educației anunță că nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele scrise din sesiunea august 2024 se vor desfășura după următorul calendar:

-19 august: Limba și literatura română – proba E.a)

-20 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)

-21 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)

-22 august:: Limba și literatura maternă – proba E.b)

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 26 august, iar rezultatele finale vor fi anunțate în data de 30 august, după soluționarea contestațiilor.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea și a obținut, în final, cel puţin media 6.

Publică un comentariu

Comentariu