Medicii Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca au efectuat, duminică, primul transplant la copil din acest an.

Rinichiul de la un donator în moarte cerebrală din Iași, în vârstă de 10 ani, a ajuns la o fetiță de 13 ani din Bihor.

Purtătorul de cuvânt al ICUTR Cluj-Napoca, Iacob Gheorghiță, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că fetița care a primit rinichiul făcea dializă de la vârsta de 11 ani.

„Medicii ICUTR Cluj-Napoca au realizat, duminică, primul transplant renal din acest an la un copil, rinichiul unui donator de 10 ani în moarte cerebrală de la Iași ajungând la o fetiță din județul Bihor în vârstă de 13 ani. Aceasta avea probleme de sănătate de la 3 ani și a fost diagnosticată cu o afecțiune renală de la 7 ani. De la vârsta de 11 ani a început să facă dializă. Transplatul a fost realizat cu succes de doctorul Liviu Constantin, echipa de specialiști fiind coordonată de doctorul Florin Elec”, a spus Gheorghiță.

Beneficiara rinichiului se afla pe lista de așteptare a ICUTR și a fost selectată dintre patru potențiali primitori cu probleme renale, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, pe baza testelor genetice.

De la începutul anului, la ICUTR Cluj-Napoca au mai fost făcute 8 transplanturi renale la pacienți adulți.

Rinichiul a fost recoltat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la un copil de 10 ani aflat în moarte cerebrală, la Spitalul de Neurochirugie din Iași. Plămânii au fost transplantați la Viena unei fete de 15 ani, cordul și ficatul au ajuns în Germania la copii cu vârste de aproximativ 10 ani, un rinichi i-a fost transplantat unui copil din Suceava, iar cel de-al doilea a fost trimis la Cluj.

Publică un comentariu

Comentariu