Președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a participat joi, 26 septembrie 2019, la ședința ordinară a Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Sibiu, unde a vorbit și despre problema prezenței urșilor în orașele și satele din județul Sibiu.

În acest sens, președinta a dat exemplul autorităților din județele Alba și Hunedoara care au întocmit un regulament funcțional, care produce efectele scontate. Acest regulament a fost transmis membrilor ATOP, urmând să fie stabilită o întâlnire cu autoritățile din Alba și Hunedoara pentru a se clarifica toate nelămuririle în ceea ce privește implementarea și finanțarea unor măsuri privind problema urșilor.

”Mi-am propus ca atunci când sunt probleme mai delicate pentru siguranța cetățenilor să particip la întâlnirile cu dumneavoastră. Cu toții știm că în ultima vreme un subiect extrem de sensibil este problema ursului. Știu că acest subiect a fost în atenția ATOP Sibiu și nu s-a definitivat într-un fel sau altul. Cred că ar trebui cu celeritate să adoptăm anumite măsuri ca să nu mai ajungem în atenția națională. Vă propun o întâlnire cu parte din cei care implementează acest regulament ca să ne răspundă la toate întrebările și să ne convingem că măsura adoptată este una corectă, legală, care aduce beneficii în activitatea noastră”, a spus Daniela Cîmpean.

De asemenea, președinta CJ Sibiu a înaintat o altă propunere către ATOP și anume organizarea unei întâlniri cu primarii, cu cei care gestionează fondurile de vânătoare, cu Direcția Silvică pentru a avea o radiografie clară în județ cu privire la zonele de pericol, o analiză completă a tuturor situaților înregistrate referitoare la urși, după care să se stabilească un plan de măsuri pentru a evita incidența cu ursul.

Consiliul Județean Sibiu și-a propus să instaleze niște panouri de mari dimensiuni care prezintă pașii de urmat în situația în care întâlnești ursul, ce vor fi instalate în zonele în care acest lucru este necesar.

Ședința ATOP a continuat apoi cu:
• Informarea privind activitățile de educație și informare rutieră desfășurate în unitățile de învățământ, în anul școlar 2018-2019, prezentată de Comisar-șef de poliție Tiberiu-Iulian Ivancea
• Informarea privind măsurile întreprinse de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu pentru asigurarea siguranței elevilor în unitățile de învățământ, prezentată de Carmen Voinea-Mitru – Inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu
• Rezultatele finale ale Campaniei de prevenire a bullying-ului în mediul școlar “Stop intimidare. Start cooperare!”, prezentate de Prof. dr. Valeria Ecaterina Purcia – Directorul Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sibiu
• Raportul preliminar privind Sistemul Național de Apeluri de Urgență 112, prezentat de colonel Laurențiu-Cosmin Balcu, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu și de Silviu Albișor din cadrul ISU Sibiu
• Discuții pe marginea solicitării Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu adresată Autorității Teritoriale de Ordine Publică a Județului Sibiu pentru finanțarea, din bugetul Județului Sibiu pe anul 2019, a Dispeceratului Unic Integrat , cu suma de aproximativ 20.000 lei.