Fundația Open Fields derulează proiectul “Cetățeni activi în Podișul Mediașului” prin programul Active Citizen Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein, și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Pe durata celor 36 de luni de activitate, proiectul are că scop atenuarea decalajelor dintre romi și ceilalți membri ai societății, dezvoltarea locuitorilor și creșterea sustenabilă a comunităților din Podișul Mediașului prin implicare activă în societate și dobândirea de competențe noi dar și prin creșterea capacității economice.

În anul 2021 au fost indeplinite obiectivele proiectului prin activitățile lucrative desfășurate în comuna Moșna dar și în comunitățile rurale învecinate precum Valea Viilor și Târnăvioara.

Printre activități se numără:

  • distribuirea a 4.000 de pui de găină de rasă mixtă;
  • distribuirea a 25 de incubatoare;
  • consultanță și instruire oferită femeilor din comunitățile de romi cu privire la egalitatea de gen;
  • ajutorare reciprocă prin distribuirea de pachete alimentare familiilor care au în îngrijire persoane cu handicap;
  • 2 acțiuni de ecologizare în satele Moșna, Alma Vii și Nemșa din comuna Moșna;
  • instruire în avicultură.

Rezultatele în urma implicării nu au întârziat să apară. În urma acțiunilor de ecologizare, viața de zi cu zi a locuitorilor se desfășoară într-un mediu verde, mai curat. Discuțiile despre importanța și utilitatea compostării resturilor biodegradabile dar și despre importanța colectării selective a deșeurilor au început să aibă efect asupra gradului de responsabilizare a locuitorilor și vor continua să aibă efect pe termen lung asupra mediului.  

Prin distribuirea de pui și activitatea de creștere a păsărilor de curte în general, comunitățile se bucură atât de resurse economice cât și de hrană de calitate. Instruirea în avicultură a avut ca scop susținerea activității prin informarea beneficiarilor cu privire la modalitățile optime de creștere și îngrijire a puilor. 

Vocea femeilor a fost auzită, au fost cunoscute nevoile și provocările pe care le întâlnesc în viața de familie dar și în societate. Au fost găsite soluții și măsuri de echilibrare a statutului lor. Anul 2021 s-a încheiat cu bucurie pe chipul familiilor vulnerabile din comuna Moșna cărora le-au fost distribuite pachete cu alimente. 

Ghidați de sloganul: “Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”, în anul 2022 proiectul va continua să consolideze societatea civilă, să crească capacitatea grupurilor vulnerabile dar și să reducă disparitățile economice și sociale.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi informații legate de derularea proiectului, vă invităm să accesați pagina http://www.cetateniactivi.ro.

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. 

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. 

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați http://www.eeagrants.ro.

Publică un comentariu

Comentariu