Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz a scos la licitație în SICAP trei contracte pentru servicii de foraje și probe de producție la șase sonde: 74 Rosetti (perimetrul Caragele, din Buzău), 54 Damianca (Brăila), 78 Rosetti Sidetrack (Sibiu), 953C Frasin (Moldova, aproape de Voroneț), 1 Copșa Mare (Biertan, Sibiu) și 56 Damianca (Brăila). Lucrările au un cost cumulat de circa 360 de milioane lei (72 milioane euro) și se întind pe 15 luni.

Forajele sunt de tipul celor de medie și mare adâncime, 4-6.000 de metri, și se fac în baza actului adițional numărul 6 (aprobat prin H.G. nr.1011/22.09.2021) la Acordul de concesiune E.D.E. aprobat prin H.G. nr.23/2000, a cărui perioadă de valabilitate este de 6 ani (10.10.2021 – 09.10.2027), relatează economedia.

„Lucrările de explorare sunt proiectate şi prioritizate pe baza principiilor tehnico-economice, de către Romgaz în vederea creșterii portofoliului de resurse și rezerve de hidrocarburi, maximizarea potențialului prospectiv al celor 8 perimetre de explorare-dezvoltare-exploatare cu o suprafață totală de 16.209,93 km², concesionate de către S.N.G.N Romgaz Mediaș, precum și îndeplinirea obligațiilor privind realizarea programului minimal de lucrări de explorare asumat față de ANRM”, citim în caietul de sarcini.

Ofertele se desfac în 7 și 12 iunie, departajarea lor se face în funcție de preț și de componenta „accident de muncă”, adică dacă firma ce participă la licitație nu are un istoric în acest sens.

În urmă cu 10 zile, Romgaz a pus în SICAP încă o licitație pentru foraje și probe de producție în perimetrul Caragele, cel mai așteptat proiect de uscat din domeniul gazelor naturale din România.

La începutul acestui an, în 4 ianuarie, Romgaz lansa o licitație pentru achiziția de materiale necesare forajelor și preciza, cu această ocazie, că va săpa 40 de sonde între 2023 și 2025, a căror punere în funcțiune va conduce la accesarea unor noi surse de gaz și reducerea declinului natural al producției.

Romgaz produce puțin peste jumătate din tot gazul românesc. Celălalt mare producător este Petrom. Consumul anual național se ridică la circa 10 miliarde metri cubi, din care 85% vine din producția locală. Această producție este într-un declin constant, mai accentuat la Petrom, din cauza depletării zăcămintelor. Pentru ca acest trend să fie estompat, trebuie începute programe masive de exploare de uscat. Un eveniment așteptat de toată lumea care nu numai că va întrerupe trendul de declin de producție, dar îl va întoarce pe creștere ar putea fi decizia finală de investiție în Marea Neagră de către Petrom, așteptată pentru această vară. Dacă acolo va începe producția, din mare se vor putea scoate anual, în câțiva ani, aproape cât și pe uscat, circa 7 miliarde de metri cubi din Neptun Deep (Petrom și Romgaz), cu încă 1 miliard de metri cubi – producție deja existentă în perimetrul Midia (BSOG).

Publică un comentariu

Comentariu