Sursă foto - Prietenii Berzelor

Într-o comună de lângă Sibiu, anul bun se cunoaşte după numărul de berze.

La Cristian, localnicii le tratează mai ceva ca pe membrii familiei, le îngrijesc cuiburile şi le dau hrană din belşug, mai ales că frumoasele înaripate au devenit principala atracţie turistică a zonei, screi Observatornews.ro.

Pe malul râului Cibin, Cristian, o comună cu nici patru mii de locuitori din județul Sibiu, a devenit o oază pentru berze. Anul acesta le-a priit atât de bine că au stabilit un nou record:

Maria Mărăşescu, reprezentant Biserica Evanghelică
Avem foarte multe berze anul acesta, avem 47 de cuiburi, 103 pui. Toate cuiburile sunt protejate şi cei care au cuiburi în faţa casei şi-au făcut un paravan ca să nu le vină pe geam, dar nimeni nu le strică berzelor cuiburile.

Berzele sunt deja un simbol al comunei, o comoară de care se îngrijesc cu toţii. Cele rănite au un adăpost, iar pe toţi stâlpii de curent electric au fost puse suporturi care să le protejeze.

Ţara Berzelor atrage din ce în ce mai mulţi turişti, care vin vara să le admire. Şi au ce admira. Cocostârcul alb este spectaculos şi când îşi hrăneşte puii, şi când doarme cu un picior ridicat, şi când migrează în stoluri spre ţările calde.

A fost un an bun pentru berze. Ploile din luna iunie au însemnat hrană din belşug pentru ele aşa că şi numărul puilor a crescut. De altfel, berzele preferă Cristianul tocmai pentru că râul Cibin şi lacurile din apropiere sunt o sursă bună de hrană pentru ele şi pentru puii lor.

Papp Tamas, președinte Grupul Milvus
România încă are habitate bune nu numai pentru berze, ci pentru foarte multe specii de animale. Atragem atenţia că agricultura care se intensifică distruge mult mai mult biodiversitatea decât silvicultura. Berzele vor fi între primele victime.

Berzele vor pleca de la noi spre sfârşitul lunii august. Îşi vor petrece iarna în Africa, iar la vară vor migra înapoi în ţara noastră, în comuna lor preferată şi nu numai.

 

Publică un comentariu

Comentariu