FOTO arhivă

Ministerul Educației a anunțat o serie de schimbări importante în ceea ce privește regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Noul regulament a fost votat marți, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial și să intre în vigoare la 1 septembrie 2022. Actul normativ prevede, printre altele, și faptul că părinții nu mai au voie să strângă bani pentru a le cumpăra cadouri profesorilor, scrie impact.ro

Părinții nu mai pot strânge bani pentru „atenții”

Ministerul Educației a anunțat o serie de schimbări în ceea ce privește următorul an școlar. Un nou regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar a fost votat marți, iar printre schimbările pe care le aduce se numără și una care vizează strângerea de bani pentru cadourile profesorilor.

În multe unități de învățământ se practica strângerea unei anumite sume de bani, cu diverse ocazii (Crăciun, 1/8 martie, final de an școlar), pentru a le oferi profesorilor anumite cadouri și „atenții”. Acest lucru nu era interzis până acum, însă noul regulament schimbă lucrurile.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educației, noul regulament stipulează „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”. Nu sunt menționate însă sancțiuni, în cazul în care părinții vor continua să adune bani pentru cadouri.

Practic, a fost modificată litera d) din articolul 168 din regulament, fiind eliminată posibilitatea ca asociația de părinți să colecteze bani. Aceasta poate acum doar să susțină „activităţile dedicate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a grupei/clasei şi unităţii de învăţământ prin acțiuni de voluntariat”, potrivit noului regulament

Ce alte modificări importante s-au mai făcut

Înainte de această modificare, în regulamentul de organizare și funcționare era stipulat faptul că pot fi adunați bani din donații, de la persoane fizice sau juridice: „atragerea de fonduri băneşti şi donaţii de la persoane fizice sau juridice, colectate prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar”.

Potrivit noului regulament, o altă modificare care se aplică începând de la 1 septembrie 2022, este că elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, dreptul la educație fiind garantat prin Constituție. Excepție fac cei care urmează cursurile unei unități de învățământ postliceal, acest tip de învățământ nefiind obligatoriu.

O altă schimbare importantă care îi vizează pe elevi este că profesorii vor încheia o singură medie anuală, nu două medii semestriale, ca până acum. La fiecare materie, numărul total de note acordate de profesori trebuie să fie cu trei mai mare decât numărul de ore pe săptămână de la acea disciplină.

Publică un comentariu

Comentariu