Află cum poți să îți eficientizezi productivitatea atunci când lucrezi în noul sistem hibrid și cum îți poți gestiona resursele mai avantajos.

Anul 2021 reprezintă o perioadă de tranziție în procesul de muncă din cauza adaptării la criza sanitară. Ca urmare a pandemiei începută la finalul anului 2019, în întreaga lume s-a trecut la lucrul de acasă.

Astfel, în mare parte dintre sectoarele economice în care a fost posibilă aplicarea acestei măsuri, de la activitățile de birou și până la cele din segmentul de casino Romania, s-a luat decizia de a se munci de la domiciliu. În acest moment, 66% dintre companii au luat în calcul reamenajarea spațiilor de lucru pentru sistemul de muncă hibrid, în timp ce 73% dintre angajați își doresc un program flexibil de muncă.

Munca înainte și după criza sanitară în Europa

În anul 2018, în țările din Europa, aproximativ 40% dintre angajații din domeniul IT, 30% dintre lucrătorii din sectorul afacerilor și 20% dintre cei care lucrau în telecomunicații, asigurări și finanțe deja prestau de acasă. Ca urmare a pandemiei, anul 2020 a însemnat o creștere a ponderii muncii de la domiciliu în toate sectoarele economice în care acest lucru a fost posibil.

Astfel, la jumătatea anului 2021, 48% dintre angajați și-au manifestat dorința de a lucra de acasă, iar 44% dintre aceștia au acceptat modulul hibrid. Angajatorii susțin într-un procent de 51% muncă în sistemul hibrid, în timp ce 5% sunt de acord să le ofere angajaților posibilitatea de a lucra exclusiv de acasă.

Ce înseamnă munca în sistem hibrid?

Angajaților li se permite să lucreze atât de acasă, cât și la locul de muncă propriu-zis un anumit număr de zile. În acest moment, este preferat modul de lucru în care angajatul merge la serviciu timp de 3 zile pe săptămână, iar 2 zile lucrează de acasă. 63% dintre companiile care au înregistrat o creștere financiară în timpul crizei sanitare susțin modul de lucru hibrid.

În schimb, 69% dintre societățile care au suferit pierderi financiare sau au stagnat în această perioadă nu acceptă acest mod de lucru. 87% dintre cei care au lucrat în sistem hibrid își doresc să muncească cel puțin 1 zi de acasă. Motivul pentru care 36% dintre oameni își doresc să presteze munca obișnuită de acasă este legat de mai buna concentrare asupra sarcinilor de serviciu în comparație cu ceea ce se întâmplă atunci când merg la birou sau la unitatea de muncă.

Sunt remarcate și câteva îngrijorări legate de acest sistem în ceea ce îi privește pe angajați. 16% dintre aceștia consideră că munca prestată în acest modul le va afecta nivelul productivității, iar 21% dintre ei consideră că posibilitățile de a avansa în carieră le sunt afectate de un astfel de mod de lucru. Peste 39% dintre angajați se tem că munca în sistem hibrid sau exclusiv de la domiciliu le va afecta relațiile cu colegii de serviciu.

Cum poate fi îmbunătățită productivitatea în sistemul de muncă de tip hibrid?

Acest gen de muncă presupune și o serie de aspecte negative, precum munca peste program (27% dintre angajați s-au confruntat cu această problemă) sau singurătatea și dificultățile întâmpinate în colaborarea cu colegii de serviciu (16% dintre oameni au întâmpinat astfel de probleme). 15% dintre aceștia nu s-au putut concentra așa cum trebuie la sarcinile de serviciu, în timp ce 12% nu au mai avut motivarea din timpul lucrului în mod obișnuit.

  • Îmbunătățirea productivității și a rezultatelor în sistemul de lucru hibrid poate fi obținută prin:
  • Planificarea modului de lucru atât pentru zilele de muncă acasă, cât și pentru cele de la birou/serviciu;
  • Utilizarea acelor aplicații performante care favorizează creșterea eficienței muncii în echipă;
  • Păstrarea acelorași obiceiuri din timpul serviciului și atunci când se lucrează de acasă;
  • Coordonarea sesiunilor de comunicare între personalul care lucrează de acasă cu cel care prestează de la locul de muncă;
  • Stabilirea din timp a perioadelor în care angajații nu vor di disponibili, astfel încât să se pregătească soluții pentru astfel de momente;
  • Aplicarea unor sondaje de opinie pentru a afla care sunt așteptările reale ale angajaților de la acest sistem de muncă, modul în care aceștia sunt de acord sau nu cu acest tip de muncă, precum și propunerile lor legate de lucrul în modulul hibrid;
  • Oferirea unor compensații pentru cei care acceptă să lucreze în acest sistem – 33% dintre angajați consideră normal compensarea cheltuielilor legate cu lucrul de acasă.

Criza sanitară ne determină pe toți să învățăm să ne adaptăm la noile condiții de muncă. Acest proces face parte din evoluția noastră și ne va ajuta să descoperim cele mai bune soluții pentru a ne eficientiza munca în viitor.

 

 

Publică un comentariu

Comentariu