Aproximativ 15.000 de soldați urcaineni ar putea fi antrenați de statele Uniunii Europene, conform unei decizii a Comiteului politic și de securitate al UE.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a salutat acordul, la încheierea unui summit informal al UE organizat vineri la Praga, însă el nu a precizat numărul exact al militarilor ucraineni care vor fi antrenaţi în UE, potrivit Agerpres, relatează euronews.ro.

Germania şi Polonia vor pregăti soldaţi ucraineni, dar cursuri sunt planificate şi alte ţări din UE, mai notează DPA.

Potrivit planului UE, Polonia va primi fonduri pentru a finanța o bază de antrenament, însă pregătirea se va desfășura și în alte state din blocul comunitar, informează Spiegel.

Germania intenționează să pregătească trupele ucrainene la un centru de simulare a luptelor. Programul vizează de asemenea și instruirea inginerilor, medicilor, dar și a altor specialiști ucraineni.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat în august că Berlinul va antrena soldați ucraineni, în timp ce Danemarca a declarat că va sprijini un proiect de pregătire a 130 de soldați, proiect gestionat de Marea Britanie.

Publică un comentariu

Comentariu