UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării industriei tutunului, care ar dubla, de asemenea, accizele în statele membre care au taxe scăzute pe țigări, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene văzut de Financial Times (FT).

Modificările aduse legislației, ca parte a eforturilor Bruxelles-ului de a reduce fenomenul fumatului, vor crește acciza minimă a UE la țigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigarete, ceea ce ar crește prețurile mai ales în unele țări din estul Europei, unde pachetul de țigări se vinde și cu 3 euro sau mai puțin. De asemenea, accizele la țigări ar crește considerabil în țări precum Austria și Luxemburg, unde prețurile sunt destul de scăzute în raport cu veniturile, a mai aflat FT, scrie Economica.

Noul regim fiscal va aduce, de asemenea, impozitarea produselor noi din tutun, cum ar fi vapingul și tutunul încălzit, aproape de nivelul țigărilor tradiționale.

Se preconizează că majorarea taxelor aplicate tutunului  va genera venituri suplimentare de  9,3 miliarde de euro pentru statele membre ale UE.

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generație fără tutun” până în 2040. Scopul este reducerea consumul de tutun în rândul cetățenilor UE de la nivelul actual de 25%, la 20% în 2025, și la sub 5% până în 2040.

Un studiu de impact care nu a fost încă publicat dar a fost văzut de cei de la FT a indicat că majorarea accizei minime ar avea „un impact puternic asupra consumatorilor și operatorilor economici” din statele UE în care prețurile țigărilor sunt scăzute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia și Ungaria. La fel, studiul arată că introducerea accizelor pentru noile produse de tutun “care sunt deosebit de atractive pentru tineri, care riscă să dezvolte dependență” va ajuta UE în politica de reducere a fumatului.

De asemenea, în evaluare se menționează că acciza pentru noile produse din tutun „ ar contribui la eforturile de sănătate publică de reducere a consumului de tutun”.

Propunerea va trebui să fie aprobată de toate statele membre ale UE înainte de a fi aplicată, iar asta este posibil să nu se întâmple foarte curând, după cum au arătat companiile din industrie. Comisia Europeană nu a răspuns solicitării de comentarii făcute de FT.

Publică un comentariu

Comentariu