”Și se spune că nu are lumea bani”- este o vorbă adusă în discuție atunci când prețul unui obiect depășește media. Și în cazul mașinilor scumpe vândute la Sibiu se poate spune la fel. Și asta pentru că una dintre ele a costat peste 300.000 de euro. Altele, mai „modeste” nu valorează decât undeva în jurul a 90.000 de euro. Pentru Spring-ul de la Dacia însă, de puțin peste 7.000 de euro, se stă însă la coadă.

Mașină de 300.000 de euro

Probabil cea mai scumpă mașină vândută la o reprezentanță din Sibiu este un Merceds G Class. A ajuns în proprietatea unu sibian în anul 2019.

Anul trecut, La Autoklass s-a vândut tot un G Class, ceva mai ieftin, la 201.000 euro plus TVA. A fost cumpărat de un bistrițean, dar care a ajuns la reprezentanța din Sibiu pentru că aici mașina era disponibilă. Doar jantele acesteia au costat 4.300 de euro, iar ornamentul interior din fibră de carbon 4.100 de euro. Vopseaua mată a ridicat prețul cu 5.100 de euro.

Un alt sibian se plimbă de anul trecut tot într-un G Class, dar de 190.000 de euro. Diferența de preț față de modelele mai scumpe a venit din alegerile făcute pentru personalizare.

”Acestea sunt niște mașini într-adevăr scumpe, dar dotările fac diferența. Marea majoritate a mașinilor pe care le vindem însă se încadrează între 25.000 și 45.000 de euro. Cât privește mașinile electrice, față de anul trecut cererea este și de 10 ori mai mare. Cel mai bine se vinde modelul hibrid care poate fi încărcat și la priza de acasă”, spune Claudiu Braicu, director vânzări Autoklass Sibiu.

Sibienilor le plac și BMW-urile

Nici BMW-ul nu este o marcă de mașină pe care sibienii să nu o placă. Nu este o mașină foarte ieftină, dar chiar și așa, mulți dintre proprietari au scos sute de mii de euro din buzunar pentru a avea un model de top. Anul trecut, cel mai scump model vândut a fost un X6 Competition de 151.000 de euro. Are 625 de cai, faruri cu tehnologie laser, sistem audio de 1000 de wați, Night Vision, pachet exterior din fibră de carbon, trapă panoramică iluminată.

Un alt sibian a plătit anul acesta 106.000 euro pentru un BMW X5 cu 360 de cai putere. Alte două modele foarte căutate în Europa au ajuns și la Sibiu- două BMW M4 Competition de aproximativ 97.000 de euro și un BMW M3 Competition pentru care s-a plătit 87.000 de euro.

BMW M4 Competition

Chiar și așa, cei de la Contempo Car Sibiu spun că cererea pentru mașini noi a scăzut. Anul trecut s-au vândut 9 mașini la prețul de peste 100.000 de euro, iar anul acesta doar 3. În schimb, sibienii s-au îndreptat către mașini rulate la un preț de aproximativ 40- 45.000 de euro.

Aproape 100.000 de euro și pentru un VW

Reprezentanța TESS, cea care vinde marca Volkswagen în Sibiu, livrează către clienți din ce în ce mai multe mașini. Cererea a crescut anul acesta cu 50% față de anul trecut, în special datorită programului Rabla, iar numărul mașinilor vândute prin finanțare a crescut cu 40%.

Dar, cele mai scumpe modele vândute la Sibiu au fost VW Touareg, VW Grand California, VW ID.4 cu dotări de ultimă generație: sistem de navigație, faruri cu led matrix, suspensie pneumatica la Touareg, sisteme de siguranță activă și pasivă, sisteme de asistență. Primele două modele au costat peste 90.000 de euro.

VW Touareg

Piața de mijloc se îndreptă către mașinile electrice

Cei mai mulți sibieni însă se îndreaptă către mărci din clasa de mijloc din punct de vedere al accesibilității. Și, tot mai mulți se orientează către mașini full electric sau hibrid. Cei de la Hyundai, de exemplu, au vândut anul acesta 7 modele de Santa Fe cu dotări full, la 46.000 de euro.

Hyundai Santa Fe

La această reprezentanță vânzările mașinilor electrice însă au explodat în ultimele luni. ”Am vândut cu 20 de bucăți mai mult decât anul trecut. A crescut cererea pe acest segment, dar și pentru mașinile noi. La Ford a apărut noul model Mustang Mach 3 full electric, pentru care avem deja solicitări. Majoritatea clienților aleg finanțarea ca modalitate de plată”, spune Ovidiu Jurca, director vânzări Hyundai Sibiu.

Listă de așteptare pentru Spring-ul de la Dacia

Dacia, mașina românului, este poate cea mai căutată și de către sibieni. Prețurile sunt accesibile, iar dotările bunicele. Modelul care însă este cel mai așteptat este Dacia Spring, primul full electric la producătorului. La Sibiu 150 de clienți așteaptă livrarea mașinii la finalul ui septembrie. Există și o listă de așteptare, dar cine se înscrie acum va primi mașina în vara lui 2022.

Duster-ul este fără doar și poate cel mai bine vândut model de la Dacia. Cu dotările full, așa cum cumpără cam toți clienții, ajunge la 22.500 de euro.

Dacia Spring

”Pentru Duster-ul Facelift care va apărea în septembrie avem deja câteva cereri. Vânzările per total au crescut cu 10% față de anul trecut. Cererile sunt foarte mari și datorită eco voucherelor, aici vorbind de Spring, dar și programului Rabla”, spune Milica Manea, director vânzări Emilian Service Sibiu.

 

 

 

 

 

Publică un comentariu

Comentariu