Banca Europeană de Investiții (BEI) și SNTGN Transgaz dezvoltă o strategie de decarbonizare a rețelei de transport gaze natural, în baza unui acord privind furnizarea de servicii de consultanță semnat luni.

Pachetul de asistență tehnică furnizat de BEI și de experți externi în contextul Platformei Europene de consiliere în materie de investiții – European Investment Advisory Hub (EIAH) va include pregătirea și dezvoltarea unei strategii de decarbonizare pentru Transgaz în vederea tranziției etapizate către o activitate neutră din punct de vedere climatic.

“Încheierea acestui acord cu Banca Europeană de Investiții în vederea elaborării strategiei de decarbonizare a SNTGN Transgaz SA, Operatorul Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România, reprezintă un pas important pentru România în dezideratul său de a tranziționa către o economie verde și, în același timp, deschide calea pentru acțiuni similare din partea altor societăți și instituții de stat”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, prezent la semnare, relatează Mediafax.

Experții BEI vor colabora cu reprezentanții Transgaz pentru a analiza starea rețelei de transport gaze naturale a României, precum și inventarul emisiilor de GES și politicile privind vulnerabilitatea climatică.

Strategia va include măsuri care să contribuie la reducerea emisiilor în cadrul rețelei, precum și criterii de adaptare pentru atenuarea riscurilor climatice, subliniind necesarul investițional și sursele de finanțare relevante, acolo unde este cazul.

În contextul unui alt acord de consultanță, furnizat de BEI, Transgaz a finalizat recent procedura de Evaluare Strategică de Mediu pentru Planul de Dezvoltare al Sistemului Național de Transport gaze naturale. Această evaluare a creat premisele pentru elaborarea strategiei de decarbonizare.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre ale acesteia. Aceasta pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții solide, pentru a contribui la realizarea obiectivelor de politică ale UE. Anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiții a acordat 907 milioane de euro pentru noi investiții pe teritoriul României. Angajamentul Grupului BEI în această țară a inclus finanțarea pentru construirea a două noi spitale regionale, modernizarea rețelei naționale de electricitate pentru a valorifica energia regenerabilă și implementarea contoarelor inteligente, îmbunătățirea eficienței energetice și extinderea investițiilor în întreprinderi cu impact ridicat. În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a acordat peste 18 miliarde de euro pentru investiții în sectorul public și privat din România, din care peste 1,2 miliarde de euro pentru investiții în domeniul energiei.

Publică un comentariu

Comentariu