Alegerea semineului perfect pentru locuinta ta, nu este una usoara, punandu-ti intrebari precum “cum stiu care e cel mai bun semineu?”, “cum aleg cel mai bun semineu?”, iar raspunsul este unul diferit, de la situatie la situatie, nevoile, dorintele si preferintele clientul difera.

Asadar, in acest articol vrem sa iti raspundem la aceste intrebi, si cum poti alege cel mai bun raport calitate-pret la un semineu, prezentandu-ti avantajele si dezavantajele fiecarui sistem de incalzire, pentru ca decizia ta sa fie una mai usoara de luat si ales.

Alegerea semineului in functie de tip

Semineele sunt impartite in doua tipuri mari: seminee personalizate si seminee de serie.

Semineul personalizat, este acel semineu executat dupa un proiect de constructie, dar care presupune costuri mai mari de manopera. Pentru o astfel de lucru este nevoie de un meserias specializat si dedicat domeniului termic, care se ocupa exclusiv numai cu asta.

Semineul de serie ce vine preasamblat, si la momentul actual reprezinta o inovatie pe piata din Romania, oferindu-ti posibilitatea sa cumperi un semineu complet. Poate fi montat cu usurinta de oricine care are putina rabdare si indemanare, astfel spus semineele modulare prefabricate trebuie doar amplasate pe pozitie fara alte lucrari suplimentare sau finisaje. Au costuri mai mici, deoarece nu necesita manopera unui meserias, tu doar trebuie sa alegi modelul care sa se potriveasca cu designul casei tale.

semineu personalizat vs. semineu de serie

Care este functia principala a semineului

Cand spunem “cel mai bun semineu” trebuie sa stim ca el este acela care isi indeplineste rolul pentru care a fost proiectat de catre producator, dar si care acopera nevoile utilizatorului. Dupa functia lui principala, trebuie sa te hotarasti pe care dintre cele doua variante pe care le ai la dispozitie o alegi:

  1. Incalzirea unei singure incaperi, adica spatiul unde este amplasat semineului
  2. Incalzirea mai multor camere sau a intregii locuinte, acest lucru fiind posibil prin calorifere, pardose sau prin tubulatura care distribuie aerul cald in alte incaperi.

Cat de des se va folosi semineul?

Daca semineul este achiziționat pentru incalzirea zilnica si pentru toata perioada sezonului rece, cele mai potrivite modele sunt focarele mai robuste, precum cele din fonta, cu durabilitate mare in timp, fiind proiectate inca din fabrica pentru o exploatare mai serioasa.

Insa daca semineul se va folosi mai rar, atunci modele cele mai potrivite sunt cele cu samota la interior, realizand mai putine reziduri si mai putine depunderi de funingine pe sticla. Poate fi alegere ideala pentru cei care tin foarte mult la partea de design, si vor sa se bucure ocazional de vedere flacarii cat mai clara pe sticla, dar si o estetica deosebita.

Brandul si fiabilitatea semineului

Un aspect foarte important si chiar vital in alegere semineului este brandul, fiind esential ca semineul sa fie realizat de un brand de incredere, cu traditie si istoric curat, ce poate fi verificat, si mai ales recunoscut la nivel european sau chiar si la nivel international. Astfel, ai siguranta ca daca apare o problema tehnica sau functionala la produs, stii exact unde ii gasesti pe piata termicelor, chiar si peste 5-10 ani.

Achizitionarea semineului reprezinta o investie, pe care nu o faci des, si care de cele mai multe ori este o investitie pe viata, semineul fiind parte din locuinta si din constructia acesteia.

Verifica si notrietatea brandului si a producatorului cand cumperi un semineu, alege sa fie un produs fiabil, de la un furnizor de incredere, la care stii ca poti reveni si peste ani in cazul in care apare vreo problema. Putem afirma chiar ca e mai important ca produsul sa apartina unui brand consacrat in domeniul termic, decat sa aiba un pret mic la cumparare, acest lucru fiind intr-un fel si garantia sigurantei functionarii produsului pe termen lung.

Calitatea semineului

In prezent pe piata termicelor exista o gama vasta de seminee cu calitate diferita, iar pretul acestora este cuprins intre 150 euro sau chiar peste valoarea aceasta, pentru gama entry-level si chiar in jurul valorii de 5000 euro sau chiar peste acesta valoare, pentru gama de produse premium sau de lux.

De asemenea acelasi brand de seminee poate avea 2 sau 3 calitati diferite, in functie de esantionul de produs, si bineinteles in functie de nivelul de calitate si pretul difera. E foarte usor sa te “pacalesti” alegand un brand puternic pentru semineu, dar de fapt sa alegi cel mai slab produs calitativ de la acel brand. O asemenea alegerea poate deveni una paguboasa, si nu una inteleapta.

Este foarte posibil ca cu aceasi suma, sa poti achizitiona un semineu de la un brand de calitate medie cel mai bun produs, iar alegerea ta sa fie una inteleapta si mult mai buna in comparatie cu alegerea unui produs entry-level de la un brand puternic.

Si nu trebuie sa incurcam calitatea cu functionalitatea, deci calitatea este cea care va defini daca te vei bucura pentru mai mult timp sau mai putin timp de prezenta seminului. Compara materialele folosite in porcesul de fabricare la un model sau altul, pentru a vedea care este cel mai bun semineu pe lemne pentru tine!

Calitatea materialelor aditionale, fac diferenta!

Chiar daca achizitionezi un semineu exceptional sau o soba tip semineu cu specificatii foarte bune, daca racordarea acestora la cosul de fum si folosirea unor materiale aditionale de slaba calitate sunt folosite pentru finalizarea procesului, astfel de tipuri de materiale de calitate slaba sau nepotrive iti vor crea probleme ulterior, si intregul sistem termic poate fi transformat intr un semineu nefunctional.

De aceea pe langa piesa principala (focarul) care trebuie sa fie de calitate, si materialele aditionale trebuie alese dupa acelasi principii.

Curatarea, intretinerea si randamentul semineului

In functie de semineul ales, depinde intretinerea si curatarea acestuia, in general semineele de fonta necesita o curatare mai regulata, insa au mai putine piese consumabile, daca este exploatat corespunzator. La semineele samotate, aceasta trebuie schimbata la o anumita perioada de timp, fiind o consumabila, dar vei avea o sticla mai curata si cu mai putine depuneri de funingine.

Pentru semineele cu mai multe laturi de sticla, trebuie stiut ca necesita mai multe suprafete de curatat dupa ce se va stinge focul in semineu.

Randamentul joaca un rol important, el reprezinta procentajul din combustibil (lemn), ce o sa fie folosit pentru obtinerea caldurii. Altfel spus un randament crescut inseamna un consum mai redus de lemne, mai putine depunere de funingine si reziduri. Insa un randament scazut va avea un consum ridicat de lemne si mai multe reziduri. De aceea te sfatuim ca atunci cand achizitionezi o soba sa ai in vedere si acest aspect foarte important!

Raportul calitate-pret, si investirea baniilor intr-o treaba buna!

In alegerea semineului potrivit toate aspectele prezentate ulterior se reduc la unul singur, si anume: raportul calitate-pret! Este un factor important si esential, deoarece exista firme care profita de lipsa informatiei sau a slabei informatii a clientului. Pe langa pretul de achizitie, trebuie stiute si materiale din care a fost produs, grosimea acestora, garantia oferita, vechimea produsului, etc.

Cel mai bun factor raport calitate-pret este la semineele de tip “tractor” , modele pe care producatorii si distribuitorii le pun spre vanzare, nu pentru a face profit, ci mai mult pentru reclama si pentru a atrage atentia asupra ofertei lor de produse, folosindu-se de acest semineu “tractor”. Un astfel de produs se vinde in cantitati foarte mari, mereu in stocul magazinelor de specialitate si cunoscut de meseriasi.

Achizitionarea semineului si punerea in opera, dar si in functiune a acestuia nu este o treaba usor de realizat sau de neglijat, pentru ca cu focul nu este de joaca! Nu este la fel ca-n alte meserii, precum montatul unei gresii sau a unei faiante, ci este o lucrare complexa, unde si cele mai mici detalii conteaza, de aceea cauta un specialist calificat, ce iti ofere servicii de calitate, dar si siguranta familiei si locuintei tale!

O eroare in procesul de constructie sau alegerea unui material nepotrivit, slab calitativ, dar totusi folosit in constructia si racordarea semineului, poate avea urmari neplacute: lipsa functionalitatii corecte, miros urat, deteriorare, costuri ulterioare mai mari, s.m.d.

Meserias specializat care stie ce face, si nu unul care invata acum!

Dupa alegerea semineului potrivit, cel mai important rol il joaca meseriasul, de aceea alege o persoana specializata si cu experienta. Pentru ca desi ai materialele cele mai bune, poti primi o lucrare executata gresit, altfel spus meseriasul valoareaza mai mult decat toate materialele cele mai bune!

Retine, daca meseriasul e greu de gasit, nu se prezintă la timp la fata locului pentru constatare, gandeste-te cum va lucra, si daca va fi dedicat proiectului. Alege un meserias responsabil, care poate garanta calitatea si integritatea constructiei, si asigura-te ca nu face doar profit de pe urma lucrarii pe care i-o incredintezi.

Alege un mesirias care iti poate prezenta un portofoliu cu proiecte, care iti poate raspunde la orice intrebare, foloseste materiale cunoscute de calitate si de la branduri cu renume, si astfel vei evita sa alegi un meserias care sa faca experimente pe tine.

Locul amplasarii

Pentru amplasarea semineului trebuie sa tinem cont si de locul dorit, pentru ca acesta trebuie sa fie posbil din punct de vedere al spatiului, dar in special din punct de vedere tehnic, fara improvizatii sau compromisuri. Poti intampina dificultati, in cazul in care locul semineului a fost stabilit inca din faza de proiect sau de constructie a casei, deoarece va trebui sa te conformezi dupa ceea ce ai la fata locului si poate fi posibil.

Exista cos de fum, ma poate limita existenta lui? Sau e posibila amplasarea unui cos de fum?

Nu orice semineu merge la orice cos de fum, un aspect foarte important, de care foarte multe persoane se lovesc, dorind sa amplaseze un semineu in locuinta lor, dar cosul de fum sau locuinta nu le permite. Sunt multe situatii in care nu se poate amplasa cosul de fum pentru semineul dorit.

Insa daca totusi exista deja un cos de fum construit pe care doresti sa il racordezi la semineul dorit, acesta te poate limita – deoarece diametrul cosului si/sau inlatimea nu sunt potrivite sau limitarea pentru racordarea unui focar de semineu de dimensiuni mai mici. In astfel de situatii, doar specialistului te poate ajuta, facand un calcul precis.

Design

Probabil ca unul dintre cele mai importante aspecte este reprezentat de designul semineului, pentru ca va fi in centru atentiei tale si al celor care te vor vizita, si vei dori sa se potriveasca cu designul interior al locuintei, al stilului de viata al familiei.

In zilele noastre exista o varietate foarte mare de seminee ce sunt proiectate in diferite stiluri, dar in linii mari exista 3 tipuri: clasic, rustic si modern care si ele la randul lor pot fi impartite in subcategorii.

Asadar, alege cu grija placarea sau imbracarea semineului, sa se potriveasca si sa se integreze in stilul casei. Nu uita ca indiferent de stilul ales, semineul se va remarca in primul rand prin frumusetea oferita de jocul flacrilor si trosentul lemnelor, dar si ambianta placuta pe care o creeaza.

Cand trebuie proiectat semineul?

Pentru nu a intampina suprize neplacute in amplsarea semineului, cel mai bun moment pentru proiectarea semineului este inca din faza de proiect a casei, astfel amplasarea lui va fi cea mai buna. Pentru ca semineul nu isi va face loc in decor, ci va fi parte din decor si isi are locul lui stabilit inca de la inceput.

Care e cea mai potrivita perioada pentru construirea unui semineu?

Cea mai potrivita perioada din an pentru construirea unui semineu este primavara sau vara, pentru ca in domeniul termic atunci este extrasezon, si poti obtine cele mai bune preturi, atat pentru produse cat si pentru montaj.

Daca poti, evita executia montajului toamna tarziu, cand toata lumea isi doreste semineul finalizat, pentru ca pe langa posibilitatea unui executii facute superficial de catre meserias, mai poti intampina si situatia in care stocurile produselor dorite de tine sa fie epuizate. In plus, in perioada acesta a anului este foarte greu sa obtii preturi preferentiale.

Marimea si dimensiunea semineului  

Pentru a stabili marimea semineului trebuie sa ti cont de partea tehnica si functionalitate, dar si de posibilele limitari, precum: inaltimea camerei, inaltimea cosului de fum, respectarea distantelor tehnice, etc.

Alege un semineu cu proportii  potrivite pentru spatiul unde doresti sa il amplasezi, astfel daca incaperea e de dimensiuni mai mari, se va potrivi un semineu pe masura (asemanator unui termosemineu pe peleti), insa daca acesta are dimensiuni mai mici, nu este recomandata alegerea unui semineu de gabarit mare, in primul rand ca si aspect si apoi pentru puterea si consumul de lemne ulterior.

Din alta perspectiva, un semineu mare, are si un consum mai ridicat, insa in acelasi timp ofera o vedere deosebita si larga asupra focului, folosirea unor busteni mari si alimentarea la un interval mai mare de timp.

Dimensiunea semineului poate avea avantaje si dezavantaje, in functie de amplasare dar si conditiile oferite, fiind foarte important sa ti cont si de aceste aspecte!

Compara!

Nu uita sa compari caracteristici, specificatii dar si preturile! Magzinele online iti ofera o gama larga de modele si poti avea parte de mai multe promotii si preturi avantajoase, decat in magazinele fizice. Poti verifica si parerea altor utilizatori, recenziile oferite, iar comparatia atenta si obiectiva te va ajuta in procesul alegerii celui mai bun semineu pentru tine!

IN CONCLUZIE: De ce sa alegi un semineu pe lemne?

Pentru ca nici o alta forma de incalzire nu iti poate oferi ceea ce ofera semineul, si anume: ambianta si un farmec anume, amintiri pretioase in jurul semineului si seri de poveste admirand focul si jocul flăcărilor. Poti apela la compania PEFOC pentru orice sugestii, pentru cele mai banale intrebari, pentru un set ustensile gratar sau pentru a cunoaste care sunt cauzele unui incendiu ori cum sa te pazesti de pericole si riscuri termice…

In final, te sfatuim sa te documentezi si sa te informezi corect si comparativ, pentru a te bucura de rezultate bune cat mai mult timp, alaturi de cel mai bun semineu pe lemne pentru tine!

Publică un comentariu

Comentariu