un român care gătește la aragaz își scurtează viața cu 2 ani. ce folosiți voi pentru gătit?

Impactul sobelor pe gaz asupra sănătății

Sobele pe gaz sunt responsabile pentru moartea anuală a 40.000 de europeni, cifra fiind dublă față de numărul victimelor accidentelor rutiere. Acestea emit gaze toxice în timpul gătitului, conform unui raport sprijinit de Fundația Europeană pentru Climă.

„Amploarea problemei este mai gravă decât am crezut”, avertizează Juana María Delgado-Saborit, cercetător principal la Universitatea Jaume I din Spania, conform The Guardian, citat de Mediafax.

România în topul utilizatorilor de gaz la gătit

România se află într-o situație îngrijorătoare, fiind printre țările cu cel mai mare procent de gospodării care utilizează gaz pentru gătit – peste 60%, alături de Italia, Țările de Jos și Ungaria.

Cercetătorii estimează că 36.031 de decese premature au loc anual în Uniunea Europeană din cauza aragazurilor. De asemenea, o persoană care gătește la aragaz își reduce speranța de viață cu aproximativ doi ani.

Subestimarea impactului poluării interne

Experții susțin că cifrele reale sunt chiar mai alarmante, deoarece studiul a luat în considerare doar efectele dioxidului de azot (NO2), neincluzând alte gaze nocive precum monoxidul de carbon și benzenul.

„La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății – și, la fel ca țigările, mașinile de gătit cu gaz sunt un mic foc care ne umple casa cu poluare”, explică Sara Bertucci de la Alianța Europeană pentru Sănătate Publică.

Recomandări pentru sănătate

Pentru a minimiza riscurile, specialiștii recomandă deschiderea ferestrelor și utilizarea hotei în timpul gătitului, asigurând astfel o ventilație adecvată.

Publică un comentariu

Comentariu