Începând cu data de 01.12.2017, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a declanșat activități de control în cadrul campaniei naţionale de verificare a legalităţii comercializării articolelor pirotehnice.

Această acțiune are în vedere efectuarea unor controale de verificare la unitățile care desfășoară activități în județul Sibiu și se va derula până în data de 06.01.2018.

Acţiunea este motivată de evenimentele  grave petrecute în țară în anii anteriori, soldate cu mari pierderi umane și materiale care au avut ca și principală cauză utilizarea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, precum și înregistrarea unor cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin folosirea acestora de către copii.

Conform prevederilor Legii nr. 126 din 1995, actualizată, privind regimul materiilor explosive, comercializarea articolelor pirotehnice se poate face numai de către persoanele juridice care au obţinut în prealabil o autorizaţie din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Achiziționarea de articole  pirotehnice care nu au fost păstrate în condițiile impuse de producător, precum și utilizarea necorespunzătoare a acestora, pot produce accidentări grave atât utilizatorului cât și persoanelor aflate în apropiere.

Pot fi comercializate numai articole pirotehnice de divertisment din categoria F1, care au inscripționate instrucțiunile de utilizare în limba română și numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Deținerea de către orice persoană (cu excepția pirotehnicienilor autorizați)  a articolelor pirotehnice din clasele F2, F3, F4, T1 și T2 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Publică un comentariu

Comentariu