Sibiul va avea un nou spital județean. Aici se vor trata pacienți din tot județul, inclusiv medieșeni. Aceștia vor avea acces la un spital modern, cu dotări de ultimă generație și pregătit pentru o perioadă de pandemie, de exemplu. Va avea un heliport, iar pentru prima dată, la secția de pediatrie, numărul paturilor pentru copii va fi egal cu cel pentru părinții internați cu cei mici. În cel mai optimist scenariu va fi inaugurat la finalul anului 2025.

Proiectul viitorului spital județean prevede că suprafața construită să fie de 22.000 de metri pătrați, iar cea desfășurată de 120.000 de metri pătrați. Construcția a fost gândită ca fiind una de tip modular, la care se mai pot adăuga în viitor încă două corpuri de clădire.

AFLĂ CÂND VA ÎNCEPE CONSTRUCȚIA NOULUI SPITAL ȘI CÂND VA FI INAUGURAT 

Încă de la început, de când s-a vorbit despre construirea unui nou spital, s-a luat în considerare ca acolo să funcționeze secția de adulți și cea pentru copii. Astfel, proiectul viitorului spital prevede după secții de urgență, una pentru adulți, alta pentru copii, la fel și ambulatoriul va fi separat pentru cele două categorii de pacienți. În total, spitalul va avea 805 paturi. dintre acestea 620 sunt pentru adulți și 185 pentru copii. Pentru spitalizarea de zi sunt prevăzute 50 de paturi pentru adulți și 40 pentru copii. La Spitalul de Pediatrie, pentru prima dată, sunt prevăzute 185 de paturi pentru aparținători, adică exact numărul de paturi destinate micilor pacienți.

Epidemiolog, sociolog și psiholog în echipa de proiectare

Din echipa care a lucrat la proiectul noului spital fac parte aproximativ 60 de persoane. Arhitecții au colaborat și cu specialiști din cu totul alte domenii. ”Am plecat de la ideea că spitalul trebuie să fie o construcție compactă, autonomă. Dar, în principal, ne-am dorit să fie un loc prietenos cu pacientul, actul medical să se desfășoare cât mai rapid, de la diagnosticare la tratament, fără ca pacientul să fie trimis de la un spital la altul. Tocmai de aceea am colaborat cu un epidemiolog care ne-a sfătuit în legătură cu fluxurile pentru pacienți, vizitatori, medici, alimente, haine, deșeuri, pentru a nu se suprapune. Tot pentru confortul pacienților am avut în echipă un sociolog și un psiholog, care, la fel, ne-au dat sfaturi legate de cum putem eficientiza spațiul și să creăm o atmosferă cât mai aproape de pacient”, a spus Raluca Șoaită, proiectantul viitorului spital.

Dotări de ultimă generație, spital digitalizat complet

Viitorul spital va avea un heliport, ceea ce va scurta timpul în care un pacient este preluat sau adus la spital cu elicopterul. Până acum acești pacienți ajungeau pe Aeroportul Sibiu de unde erau transportați la spital cu elicopterul, pierzându-se poate zeci de minute importante uneori pentru salvarea unei vieți.

Noul spital va avea un sistem de telemedicină, prin care medici din orice colț al lumii va putea să vadă pacientul și astfel să ofere o a doua opinie medicală.

AFLĂ DE AICI Ce se întâmplă cu actualul spital Județean după deschiderea celui nou

De asemenea,  spitalul va avea un sistem de tip BMS pentru monitorizare și control, printre cele mai importante funcții fiind aceea că în momentul izbucnirii unui incendiu sistemul va semnala imediat. Același sistem va avea funcții pentru managementul consumului de apă, prin intermediul lui se va face controlul și securitatea sau calitatea aerului.

Digitalizarea noului spital se referă și la accesul la fișele pacienților. Medicii, din orice secție a spitalului, accesând noul sistem informatic, vor avea acces la toate datele și istoricul medical al pacientului. Acest lucru va eficientiza și ușura enorm timpul de la diagnostic la tratament.

Ambulatorul va funcționa tot în noua locație a spitalului, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acesta va însuma peste 2.500 de metri pătrați.

Zeci de săli de operații

Noul spital va avea 14 săli de operații pentru adulți pe secții și 4 în ambulator. Pediatria va avea 4 săli de operații în spital și 3 în ambulator. ”Inițial ne-am gândit ca sălile de operații să fie comune pentru adulți și copii, la fel cum sunt în toată lumea. Aici a intervenit epidemiologul, care ne-a sfătuit, ținând cont de specificitatea României, să le proiectăm separat. Ne-a spus că la noi, adulții sunt mult mai colonizați cu bacterii decât în alte părți, astfel că un copil operat în aceeași sală ar putea fi mult mai ușor infectat. așa că am proiectat săli de operații separate, și am ajuns la acest număr”, spune Raluca Șoaită.

Spital pregătit pentru pandemie

Arhitecții care au lucrat la proiectul noului spital spun că întreaga dispunere a fost gândită pentru ca la nevoie fluxurile să fie separate. ”Am început proiectarea chiar la începutul pandemiei. Atunci am luat în calcul că trebuie să gândim totul astfel încât spitalul să fie funcțional în astfel de perioade, fără a restricționa accesul la serviciile medicale. etajele sunt legate între ele printr-un pilon să îi spun, la fel și pe orizontală există niște fluxuri speciale. În perioade de pandemie de exemplu, fluxurile pot fi separate pentru saloanele cu două paturi de cele cu un pat, astfel că cele din urmă pot deveni izolatoare. Felul în care e proiectată clădirea permite izolarea pacienților infectați cu covid, de exemplu, de cei care au nevoie de servicii medicale fără a fi infectați”, explică Raluca Șoaită.

Eficient energetic

Noul spital va fi prietenos cu mediul. Sistemul BMS va controla calitatea aerului, consumul de apă și energie. Acesta din urmă va tinde către minim, pentru că proiectul prevede ca spitalul să funcționeze cu ajutorul a 2.000 de metri pătrați de panouri solare și 4.000 de metri pătrați de panouri fotovoltaice. Izolarea clădirii se va face cu materiale speciale, care vor reduce spre 0 transferul energetic.

 

 

 

 

 

 

Publică un comentariu

Comentariu