Ora de Mediaș
Știri în direct

VIDEO Incendiile de vegetatie le dau batai de cap pompierilor – Au stins zece in ultimele 88 de ore

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au răspuns prompt, în ultimele 48 de ore , unui număr de 80 de solicitări venite prin numărul de urgență 112.

Echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea primului-ajutor medical calificat unui număr de 70 cazuri de natură medicală.În data de 06.04. a.c., ISU Sibiu a intervenit de urgență cu două echipaje de pompieri militari, două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor calificat Smurd în localitatea Axente Sever, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la acoperișul unei șure. Acesta a fost lichidat după aproximativ două ore. La fața locului au intervenit în sprijin și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Axente Sever.

Cauza probabilă de producere a acestui eveniment a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise, proprietarii  efectuând igienizarea terenului prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, astfel s-a propagat la respectiva construcție. Pagubele înregistrate au fost următoarele: a ars acoperișul șurei în totalitate( cca. 80 mp), aproximativ 600 kg de fân, deasemenea a fost afectată șura din vecinătate( cca. patru mp din acoperiș și cca. opt mp dintr-un perete ).

În cursul nopții de 06 spre 07.04 a.c., ISU Sibiu a intervenit cu două echipaje de pompieri militari și două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor calificat Smurd, în localitatea Reciu, la un incendiu care se manifesta la o cabană. Nu s-au înregistrat victime, incendiul a fost lichidat după aproximativ doua ore. Cauza probabilă de izbucnire a acestuia a fost determinată de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. Au ars cabana și anexe gospodăresti în suprafață totală de cca.  150 mp.

În data de 07.04. a.c., ISU Sibiu a intervenit de urgență cu două echipaje de pompieri militari și două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor calificat Smurd în localitatea Slimnic, la un incendiu care se manifesta violent la o casă și o șură. Din fericire nu au fost semnalate victime. Cauza probabilă de izbucnire a fost determinată de efectul termic, produs accidental, al scânteilor provenite de la un flex. Pagubele înregistrate au fost însemnate: șura pe o suprafață de cca 100 mp, diverse scule electrice, cca 80 mp din acoperișul casei, obiecte de mobilier, aparate electrocasnice și un  autoturism.

În această perioadă pompierii sibieni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a șase incendii izbucnite la vegetația uscată, resturi vegetale și fond forestier ceea ce reprezintă o creștere alarmantă a numărului de arderi necontrolate.

Cauza probabilă de producere a acestor evenimente a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața totală de ardere a fost de peste 20 de hectare vegetație uscată, resturi vegetale și fond forestier.

Reprezentanții Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu îndeamnă primăriile  de pe raza județului Sibiu să intensifice în această perioadă mediatizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la arderile necontrolate de vegetație uscată, precum  și riscurile la care se expun,  prin  afișarea acestora în locuri publice vizibile cetățenilor și accentuarea comunicării membrilor servicilor voluntare pentru situații de urgență cu  comunitatea.

Având în vedere că arderile necontrolate  pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Nu mai esti conectat la internet