Violența domestică este un subiect care nu mai poate fi ignorat. Tot mai multe familii se confruntă cu acest fenomen și tot mai multe victime ale abuzului au nevoie de ajutor. Cel fizic este evident, dar atunci când cel emoțional se manifestă, lucrurile nu mai sunt atât de simple. Psihologul Eduard Puiu explică ce înseamnă și cum se manifestă abuzul emoțional și cum victima îi poate face față.

Primele semne
Psihologul spune că la primele întâlniri este foarte greu ca cineva să își dea seama dacă partenerul sau de ce nu, partenera, s-ar putea transforma la un moment dat în agresor. ”Atunci când întâlnim pe cineva ne vindem foarte frumos, foarte elegant, așa că e greu să îți dai seama dacă cineva spune adevărul sau nu. Fetele tinere care nu au o experiență de viață vastă pot cădea pradă unor agresori emoționali, pentru că se simt cumva protejate de atitudinea lor de dominatori”, explică Eduard Puiu.

Totuși, primele semne ale unui potențial agresor ar putea apărea destul de devreme. ”Trebuie ca fetele, doamnele, să fie atente la felul în care partenerul se comportă în societate, cu vânzătorii, cu ospătarii. Este foarte important comportamentul cu părinții și prietenii. Foarte multe tinere ar putea aprecia stilul infailibil al partenerului, trufaș, dar care la un moment dat se va transforma în agresor”, spune psihologul.

Victima trofeu
Partenerul agresor își va urca în primă fază victima pe un piedestal, o va face să se simtă cea mai importantă, pentru ca mai apoi să dărâme totul bucățică cu bucățică. ”Va începe prin invalidări la adresa prietenilor ei, îi va spune că nu sunt destul de buni pentru ea. Apoi la adresa părinților, că sunt de modă veche, că nu sunt o influență bună pentru relația lor. Și așa, încet încet va îndepărta pe toată lumea din jurul victimei sale. O va face și dependentă financiar de el pentru ca agresorul are nevoie să fie singurul furnizor de autoritate”, explică psihologul Eduard Puiu mecanismul prin care partenerul se transformă în ”călău„.

Cum se iese din relație
Femeile abuzate emoțional, dar și fizic de către partenerul lor trebuie să conștientizeze în primul rând situația în care se află. Atunci când au înțeles că relația nu mai funcționează și au hotărât că trebuie să iasă din ea lucrurile ar fi bine să fie făcute pas cu pas. Psihologul Eduard Puiu explică în vide-oul de mai jos care sunt acești pași pentru ca totul să se termine în condiții bune. Și mai ales ce hotărâri ar fi bine să fie luate atunci când la mijloc există și copii.

Violența în cuplu a fost tema emisiunii de luni a proiectului Ora de Psihologie. Lunea viitoare, de la ora 17, ne întâlnim din nou cu psihologul Eduard Puiu pentru a dezbate alte probleme de viață și cuplu. Ne vedem LIVE, pe paginile de Facebook Ora de Sibiu, Ora de Mediaș, Ora de Șelimbăr și psiholog Eduard Puiu.

 

Publică un comentariu

Comentariu