Ora de Mediaș
Știri în direct

„Ziua protecţiei civile în România” sărbătorită vineri la Mediaș

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu sărbătorește, pe 28 februarie, Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1930, publicat la 23 martie 1933, în Monitorul Oficial al României ca „Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, acest moment fiind considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România.

Această zi aniversară va fi marcată printr-o serie de activități, desfășurate în perioada 26 februarie-04 martie a.c., specifice misiunii de salvatori și dedicate informării și modului de comportare a cetățeanului în diferite situații de calamitate după cum urmează:

Un astfel de punct va fi organizat și în municipiul Mediaș, în 27 februarie, între orele 11 și 15, la Muzeul Gazelor Naturale. De asemenea, în ziua de 28 februarie va fi marcată Ziua Porților Deschise la Secția de Pompieri Mediaș, în intervalul orar 12-18.

Pe 4 martie se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 pe Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci. Alte 11 mii de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas pe drumuri.

În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.

Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie.

Astfel, în perioada următoare, acţiunile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism. În cadrul activităților sunt aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.

 

Comentariu

Nu mai esti conectat la internet