Instituția Prefectului – Județul Mureș a stabilit o serie de măsuri de pregătire în vederea menținerii siguranței și sănătății publice alături de instituțiile publice  deconcentrate și alți factori implicați direct în combaterea amenințării coronavirusului.

Astfel, au fost identificate spații de carantinare în județul Mureș, spații care să asigure izolarea pentru 14 zile a persoanelor asimptomatice (dacă astfel de situații vor exista), care provin din următoarele zone: China continentală, Provincia Lombardia, Regiunea Veneto (respectiv localitățile carantinate din Lombardia și Veneto) și localitatea Cumiana din Regiunea Piemonte.

În momentul de față, potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Sănătății, persoanele asimptomatice care vin din alte localități din Provincia Lombardia și Regiunea Veneto vor rămâne la domiciliu sub monitorizarea Direcției de Sănătate Publică, timp de 14 zile, scrie tîrnăveni.ro

De asemenea, în cazul apariției unor persoane care prezintă simptome specifice, acestea vor fi preluate și transportate la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” sau la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj Napoca, acestea fiind centrele nominalizate pentru diagnosticarea și tratamentul coronavirusului (alături de centrele de boli infecțioase din Iași, Timișoara și Constanța). Infrastructura și echipamentele necesare preluării și transportului acestor persoane sunt la dispoziția instituțiilor responsabile din județ.

La ora 13.00, în județul Mureș erau 18 persoane aflate sub monitorizarea directă la domiciliu a Direcției de Sănătate Publică Mureș. Instituția Prefectului – Județul Mureș și instituțiile implicate urmăresc în permanență situația actuală și sunt gata să ia măsurile care se impun, în funcție de fiecare situație în parte.

Reamintim mureșenilor principalele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru protejarea stării de sănătate și reducerea riscului de infecție cu coronavirus:

Ø  Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;

Ø  Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;

Ø  Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;

Ø  Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

Ø  Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Publică un comentariu

Comentariu