Ora de Mediaș
Știri în direct

87 de români au rămas nevaccinați. Se mai și pierd vaccinuri anti-Covid 19. Col. Dr. Valeriu Gheorghiță: „Există un risc asumat, dar numărul este foarte mic, 87”

Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, dar numărul este foarte mic, respectiv 87 de doze, a declarat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă, citat de AGERPRES.
„Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, având în vedere că sunt vaccinuri multidoză, având în vedere că au o stabilitate limitată, şi acest risc practic este asumat din motive absolut neimputabile. Se pot sparge anumite flacoane, din momentul în care le reconstitui, se pot întâmpla evenimente care nu ţin neapărat de managementul activităţilor dintr-un centru de vaccinare”, a declarat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
El a precizat că numărul de doze pierdute este foarte mic – 87. „M-am uitat şi eu pe datele legate de pierderile de vaccinuri. (…) Practic, avem un stoc existent la ora 8 dimineaţă, pe măsură ce persoanele se vaccinează şi sunt introduse în registrul electronic naţional al vaccinării, acel stoc scade. (…) Iar la ora 20,00, când se face bilanţul, vedem câte doze am avut în stoc, câte persone s-au vaccinat şi dacă am avut doze pierdute. (…) Numărul este foarte mic. (…) Sunt peste 64.000 de doze deja distribuite, deci practic există un număr mic de doze asumat că pot să fie pierderi neimputabile. (…) Sunt 87 de doze declarate practic irosite sau pierdute”, a precizat oficialul, care a adăugat că datele sunt centralizate în Registrul Electronic Naţional al Vaccinării.
Potrivit acestuia, zilnic, necesarul de doze este reevaluat de centrul de vaccinare respectiv.
„Zilnic, fiecare responsabil din centru îşi reevaluează necesarul, aşa încât să existe suficiente doze pentru a asigura vaccinarea tuturor celor care se prezintă la un centru de vaccinare. Deci, practic, motivele sunt multiple. Sunt multe motive care se pot ivi. Important este ca acest număr să fie din ce în ce mai mic”, a adăugat dr. Valeriu Gherghiţă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Nu mai esti conectat la internet