Parlamentul României a Votat Bugetul de Stat pentru 2025

Deputații și senatorii României au adoptat miercuri legea bugetului de stat pe anul 2025, cu 254 de voturi „pentru” și 192 „împotrivă”.

Dezbateri aprinse în plen

În cadrul dezbaterilor din plenul reunit al Parlamentului, s-a ajuns la un consens privind legea bugetului de stat pentru 2025, aceasta fiind adoptată cu un număr semnificativ de voturi. Premierul Marcel Ciolacu a catalogat bugetul ca fiind unul de dezvoltare, deși acesta a fost subiectul unor critici diverse din partea parlamentarilor.

Un buget de dezvoltare

Premierul Ciolacu a subliniat că bugetul pentru anul 2025 este conceput pentru a stimula dezvoltarea, răspunzând criticilor care oscilează între a-l eticheta drept un buget de austeritate și unul prea optimist. „Nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor”, a spus el, referindu-se la păstrerea nivelului actual al salariilor și pensiilor, dar și la măsurile de evitare a creșterii TVA-ului. Premierul a afirmat că România nu va apela la împrumuturi de la FMI, bazându-se în schimb pe fonduri europene și pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Investiții susținute din fonduri europene

Bugetul prevede, conform declarațiilor premierului, cea mai mare alocare de fonduri europene de la aderarea României la Uniunea Europeană. Vor fi investiții anuale de 150 de miliarde de lei, destinate spitalelor, educației, dezvoltării regionale și infrastructurii.

Criticile privind generozitatea bugetului

Există, însă, și voci care contestă bugetul pe anul viitor, considerând că acesta este prea permisiv în privința cheltuielilor. Premierul a contracarat aceste acuzații, afirmând că un deficit bugetar nu este neapărat ceva rău, având în vedere contextul economic și stadiul de dezvoltare al României.

„Suntem la jumătate față de ponderea gradului de îndatorare publică al altor state europene”, a subliniat premierul, evidențiind utilizarea deficitelor bugetare ca o practică comună în țări ca Spania, Italia sau Franța. El a adăugat că 2025 și 2026 sunt ani cruciali pentru dezvoltarea României, cu un angajament ferm de a reduce deficitul bugetar la 7% din PIB.

Publică un comentariu

Comentariu