În România, așa cum se întâmplă și în alte țări vecine, există afecțiuni stomatologice comune, cu care pacienții se prezintă frecvent la medicul stomatolog. Cauza principală, responsabilă de cele mai comune afecțiuni dentare și de apariția complicațiilor, este amânarea controalelor periodice recomandate, ceea ce înseamnă că trebuie să acordăm o mai mare importanță prevenției, ascultând de sfaturile medicului specialist.

În România, așa cum se întâmplă și în alte țări vecine, există afecțiuni stomatologice comune, cu care pacienții se prezintă frecvent la medicul stomatolog. Cauza principală, responsabilă de cele mai comune afecțiuni dentare și de apariția complicațiilor, este amânarea controalelor periodice recomandate, ceea ce înseamnă că trebuie să acordăm o mai mare importanță prevenției, ascultând de sfaturile medicului specialist. În cazul în care ai nevoie de servicii stomatologice, găsești la Sibiu tot suportul de care ai nevoie, atât în ceea ce privește consultațiile de rutină, cât și tratamente moderne pentru menținerea unei danturi sănătoase.

Iată care sunt cele trei afecțiuni stomatologice cu care românii ajung la medicul stomatolog:

Cariile dentare

Cariile dentare rămân una dintre cele mai întâlnite probleme stomatologice. Consumul de zahăr în exces, obiceiurile alimentare nesănătoase și o igienă orală necorespunzătoare pot duce la formarea cariilor. După cum bine știm, este bine să le tratăm în stadii incipiente pentru a evita complicații mai severe, cum ar fi infecțiile sau abcesele dentare, care pot duce la pierderea dinților naturali.

Controalele periodice, alături de un detartraj regulat, pot ajuta la depistarea timpurie a cariilor dentare și la tratarea acestora fără a fi nevoie de prelucrarea majoră a dintelui. Desigur, respectarea recomandărilor medicului stomatolog în ceea ce privește rutina de alimentație și de igienă dentară scade riscul apariției cariilor.

Boala parodontală (gingivita și parodontita)

Problemele legate de gingii, cum ar fi gingivita și parodontita, sunt frecvente. Gingivita este inflamația gingiilor, iar parodontita implică inflamația țesutului de suport al dinților. Aceste afecțiuni pot apărea ca urmare a igienei dentare deficitare, a fumatului, a unor afecțiuni dentare asociate sau a unor factori genetici. Dacă observi inflamarea gingiei, desprinderea acesteia de pe suprafața dintelui, accentuarea culorii sau sângerări la periaj este recomandat să te programezi la un control stomatologic, așa cum găsim recomandat și pe Medical News Today. Nu uita, spală-te pe dinți de două ori pe zi și folosește apa de gură, ața dentară și dușul bucal pentru a curăța în mod corect placa bacteriană.

Problemele ortodontice

Anomaliile dentare și problemele ortodontice sunt frecvente în rândul pacienților, iar acestea pot include alinierea incorectă a dinților, malocluzii sau suprapuneri. Afecțiunile ortodontice pot apărea și în timp, așa cum se întâmplă în cazul pierderii dinților naturali, situație în care golul rămas provoacă deplasarea dinților rămași.

Tratamentele ortodontice, cum ar fi aparatele dentare, gutierele invizibile sau acoperirea golurilor prin implanturi dentare sunt adesea solicitate pentru îmbunătățirea aspectului și funcționalității danturii.

Este important să amintim că afecțiunile amintite mai sus, alături de altele similare lor, pot fi gestionate și prevenite printr-o igienă orală corespunzătoare, vizite regulate la medicul stomatolog și o bună educație în privința obiceiurilor alimentare sănătoase. În plus, tratamentul rapid, încă de la primele semne ale unei probleme dentare, poate preveni complicațiile ulterioare și poate menține sănătatea orală pe termen lung.

Photo: Pexels

Publică un comentariu

Comentariu