cerere tot mai mare în românia pentru programul de muncă de patru zile pe săptămână

Românii Militează pentru o Săptămână de Lucru de Patru Zile

Echilibru între Viața Personală și Profesională

Echilibrul între viața personală și cea profesională a devenit o prioritate majoră pentru angajații români, aproape jumătate dintre ei manifestându-și dorința de a lucra doar patru zile pe săptămână. Aceste date provin dintr-un sondaj recent realizat de Genesis Property.

Percepții Pozitive asupra Anului 2025

Conform sondajului desfășurat în aprilie-mai, 63% dintre respondenți, la nivel național, cred că gestionarea acestui echilibru s-a îmbunătățit în 2025 comparativ cu anii anteriori. Aproape 47% dintre ei preferă o săptămână de lucru de patru zile, potrivit Mediafax.

Contextul Activităților la Birou

Peste 52% dintre respondenți doresc să lucreze fizic de la birou cel puțin trei sau patru zile pe săptămână. Aceasta se reflectă în faptul că 69% consideră că activitățile recreative și sociale întreprinse la locul de muncă au un efect pozitiv asupra performanței lor.

Activități pentru Echilibru

Angajații caută să mențină echilibrul între componentele vieții lor prin diverse activități: 41,4% optează pentru un program flexibil, 40,8% participă la acțiuni de socializare cu echipa, iar 37,5% se implică în pauze active. În plus, plimbările în aer liber și teambuilding-urile sunt activități populare, preferate de 42% și respectiv 38,3% dintre participanți.

Facilități la Birou

Pentru a sprijini un echilibru mai bun, 38,2% dintre angajați și-ar dori beneficii din partea angajatorului, cum ar fi servicii de masaj și fructe, 32% doresc spații de relaxare, iar 27,8% optează pentru birouri ergonomice și spații de lucru personalizate.

Profil Demografic al Respondenților

Dintre participanții la sondaj, peste 45% sunt femei, iar aproape 46% câștigă un venit net de peste 5.000 de lei pe lună.

Aceste date subliniază o tendință importantă: angajații români încep să acorde o importanță tot mai mare echilibrului între muncă și viața personală, cerând totodată schimbări care să reflecte această nouă prioritizare.

Publică un comentariu