În chimie, volatilitatea desemnează capacitatea substanţelor de a vaporiza iar în afaceri termenul măsoară variaţia valorii unei investiţii financiare.  Volatilitatea jocurilor de noroc seamănă însă cu aceasta din urmă şi face referire de fapt la fluctuaţiile câştigurilor dar şi a pierderilor pe care le poţi înregistra într-un cazino.

Ai observat cu siguranţă că în faţa unui slot câştigi rapid o sumă de bani pentru că în minutul imediat următor să pierzi mai mult decât ai câştigat. Asemenea jocuri sunt considerate volatile şi ne propunem să îţi explicăm în acest articol cum funcţionează această caracteristică pe care o întâlneşti la toate jocurile de noroc.

Volatilitate vs. margine de casă

Şti acum ce înseamnă volatilitatea unui joc de noroc dar oare cunoşti şi termenul de margine de casă? Aceasta este la rândul ei tot o caracteristică a unui joc dar de această dată desemnează profitul garantat pe care cazinoul îl încasează la acel joc.

De obicei termenul de margine de casă se raportează cel mai des la jocurile de masă dar acest lucru nu înseamnă că sloturile nu au la rândul lor această caracteristică. Dar hai să elucidăm misterul şi să îţi spunem că întotdeauna marginea de casă se exprimă în procente.

Dacă luăm de pildă jocul de ruletă, la varianta europeană marginea de casă este raportată la 2,72% în timp ce la ruletă americană aceasta este dublă şi se situează la 5,2%. Nu îţi imagina că într-un casino online aceste procente variază, jocul este construit pe exact aceleaşi repere aşa că vei întâlni volatilitatea în acelaşi cuantum.

Şi de fapt ce înseamnă acest procent pentru tine în momentul în care te aşezi în faţa unei mese de ruletă? Nimic altceva decât faptul că acest procent intră în casieria cazinoului la fiecare pariu depus. Este bine să o cunoşti pentru a-ţi evalua şansele de câştig la acest joc dar o să îţi devoalam un alt secret, nu are nimic de-a face cu frecvenţa câştigurilor pe care o să le ai la cazino.

Cele două laturi ale volatilităţii

Volatilitatea jocurilor de noroc este strâns legată de managerierea bugetului tău de joc, indiferent de jocul pe care îl accesezi. Bugetul tău este numai al tău şi numai tu eşti cel care alegi modul în care îl controlezi, prin mărirea sau micşorarea pariurilor pe care le depui la un joc.

Deci poţi să controlezi volatilitatea unui joc prin mizele pe care le alegi şi aceasta este prima latură a volatilităţii. A 2-a latură a volatilităţii se referă strict numai la frecvenţa cu care câştigi sau dimpotrivă, la pariurile pe care le pierzi.

Este partea cea mai importantă a volatilităţii pentru că îţi dă posibilitatea să identifici şi să selectezi acele jocuri care îţi oferă cele mai mari şanse de câştig. Aminteam mai devreme de volatilitatea celor 2 variante de ruletă, cea europeană şi cea americană.

Şi imaginează-ţi pentru o clipă că joci la cea europeană, unde volatilitatea declarată este de 2,72%. Un calcul aritmetic simplu ne arată că din şansele tale de reuşită de 100% scazi volatilitatea de 2,72% la fiecare pariu şi rezultatul de 97,28% este şansa ta de a face profit la acest joc.

Şi dacă alegi să te concentrezi pe pariurile care dau posibilităţi de reuşită de 50/50 precum cele pe culoarea numărului sau felul acestui par/impar, volatilitatea scade. Dar dacă alegi să te axezi pe pariurile pe un singur număr, volatilitatea creşte masiv pentru că atât potenţialul de pierdere dar şi cel de câştig sunt extrem de mari.

Aşa cum desigur şti până acum, pariul pe un singur număr la ruletă aduce cel mai mare câştig cedat de acest joc dar în acelaşi timp este unul extrem de greu de realizat. Sunt 36 de numere pe roata ruletei şi să îl ghiceşti pe cel pe care aterizează bila fie şi la câteva mâini este total improbabil.

Strategii de aplicat la jocurile de noroc volatile

Nu ai cum să scapi de volatilitatea unui joc indiferent ce ai face, dar o poţi folosi în avantajul tău financiar. Şi ca să joci bine la jocurile cu volatilitate ridicată primul lucru pe care trebuie să îl faci este să le identifici.

Şi modul cel mai simplist în care o poţi face este găsirea unui joc unde să existe şi un premiu suplimentar sub forma unui jackpot. Alegi un slot, nici o problemă, asigură-te doar că jackpot-ul este unul colosal.

Eşti adeptul unui joc de masă, este perfect! Aplică tehnici despre care şti că au dat randament şi scade volatilitatea până unde vrei tu. Ca să stăpâneşti volatilitatea unui joc construieşte însă şi un buget financiar pe care ţi-l permiţi şi stabileşte o miză pe care să o aplici ce fiecare dată.

Jocul poate capăta un aspect liniar dar dacă pe parcurs aceasta liniaritate poate aduce şi câştiguri mari atunci o să fie benefică pentru tine. Şi nu uita că datorită acestei strategii rămâi mult mai mult tip în joc aşa că norocul se poate hotărî să intervină şi să îţi dăruiască la un moment dat un premiu de poveste indiferent de volatilitatea jocului.

Şi nu în ultimul rând este bine să nu uiţi că volatilitatea poate acţiona şi în sens invers. Cele mai multe dintre jocurile volatile pe care o să le întâlneşti în oferta unui cazino sunt şi cele care oferă cele mai mari premii la care poţi spera.

Şi cel mai bun exemplu care se poate da în acest caz este un slot care să aibă ataşat şi un jackpot impresionant ca valoare. Poţi juca aici pe cea mai mică miză, pentru că ideea de jackpot spune că acesta se acordă aleatoriu, după apariţia pe ecran a unui câştig.

Concluzie

Volatilitatea jocurilor de noroc este o caracteristică care desemnează frecvenţa câştigurilor dar şi a pierderilor pe care le poţi înregistra. Dar în nici un caz volatilitatea nu este ceva de speriat pentru că ai la îndemână instrumente puternice prin care o poţi contraataca. Selectează deci jocul cu cel mai mare jackpot, construieşte un buget de joc decent şi aplică cea mai bună strategie care să îţi aducă succesul dorit. Mult succes!

 

 

 

 

Publică un comentariu

Comentariu