Deschiderea unei companii pare o misiune grea, și poatae fi, pentru că necesită multă atenție din partea antreprenorului, care trebuie să se asigure că drumul pe care pornește este unul sustenabil. Totodată, există anumite stereotipuri, precum că deschiderea unei afaceri este ceva foarte complicat și/sau anevoios.

De fapt, lucrurile sunt mult mai simple decât par, iar în cazul în care nu planificați o activitate specială, precum este vânzarea produselor accizate sau organizarea de jocuri pacanele de exemplu, nu veți avea nevoie de o licență specială (pentru a vă asigura, consultați lista activităților care necesită licență).

În acest articol, vom discuta despre pașii pe care trebuie să îi îndepliniți pentru a vă deschide o afacere. De asemenea, vom discuta despre procedura birocratică, despre documentele de care aveți nevoie, cât și despre diferitele forme juridice la care puteți apela pentru afacerea dumneavoastră.

Tot ce trebuie să știți despre primii pași pe care trebuie să îi faceți pentru deschiderea unei afaceri

Pentru început, aveți nevoie de o idee de afaceri validă, care să fie susținută de studii de piață și care, eventual, să se bucure de susținerea unui partener sau co-fondator. Existența unui partener nu este o condiție obligatorie, dar poate reprezenta un plus pentru o afacere la început de drum. De asemenea, este important să puneți la punct un plan de afaceri.

Deschiderea unei companii nu este prea diferită de deschiderea unui startup. De fapt, scopul ambelor este de a da viață unui proiect care va genera profit, totuși un startup este caracterizat de o creștere foarte rapidă.

În continuare, discutăm despre fiecare pas pe care trebuie să-l urmați pentru a vă deschide o afacere de succes în România, deși mulți dintre acești pași sunt valabili și când ne referim la afaceri în alte țări.

Găsiți o idee de afaceri stabiliți cum o puteți monetiza

Fiecare afacere pornește de la o idee. Astfel, înainte de a începe să vă faceți planuri despre planuri, trebuie să aveți o idee de afaceri, care să fie validă pe piață, adică să poată genera profit.

Odată ce ați găsit o idee, trebuie să o analizați în detaliu pentru a putea să-i înțelegeți adevăratul potențial. Acest proces poartă numele de validare și constă în efectuarea unor verificări, mai întâi asupra clientului și asupra problemei, iar apoi să stabiliți soluția. Astfel, veți putea să răspundeți așteptărilor pe care potențialii clienți le au.

Stabiliți planul de afaceri și strategia prin care veți obține clienți

Odată ce ideea s-a conturat, pentru a deschide o companie este necesar să stabiliți un plan de afaceri cu care să preziceți creșterea acesteia. De asemenea, este important să aveți și o strategie prin care ar urma să obțineți clienți.

Planul de afaceri va conține informații cheie despre companie, cum ar fi modelul său de afaceri, analiza concurenților, planul economic și financiar pentru lunile și anii următori.

Pe de altă parte, strategia de achiziție a clienților trebuie aleasă cu atenție în funcție de obiectivul dumneavoastră de vânzări, pentru a înțelege ce canale și ce limbaj sunt cele mai eficiente pentru a comunica valorile companiei dumneavoastră.

Forme juridice disponibile în România

Cel mai curând ați observat că firmele din România vin în forme organizatorice și juridice diferite:

  • Societatea cu răspundere limitată (SRL)
  • Societate în nume colectiv (SNC)
  • Societate în comandită simplă (SCS)
  • Societate pe acţiuni (SA).

Mai jos vă oferim mai multe detalii despre ce presupune fiecare dintre aceste forme juridice.

Societate în nume colectiv (SNC)

Societatea în nume colectiv (SNC) este un instrument juridic la care persoanele fizice și persoanele juridice pot apela pentru a se implica într-o afacere comercială. Există astfel de societăți înființate de membrii aceleași familii, numite societăți familiale. Avantajul major constă în simplitatea formalităților de constituire.

Societate în comandită simplă (SCS)

Societatea în comandită simplă (SCS) este o societate comercială ale cărei obligații sociale sunt garantate cu patrimoniul social și cu răspundere nelimitată și solidară a asociaților comanditați.

Societate pe acţiuni (SA)

Societatea pe acțiuni (SA) se referă la o societate de capitaluri, în care asociații răspund pentru pierderile societății doar în limita acțiunilor pe care le dețin. Astfel, aceștia nu pto pierde mai mult decât au investit.

Societatea în comandită pe acţiuni (SCA)

Societatea în comandită pe acțiuni (SCA) este asemănătoare din multe puncte de vedere cu societatea pe acțiuni. Singura diferență constă în faptul că toți comanditații au răspundere limitată și solidată față de obligațiile sociale.

Societatea cu răspundere limitată (SRL)

Societatea cu răspundere limitată (SRL) este deținută de o persoană juridică. Această persoană are o răspundere limitată în fața legii și față de proprietatea companiei. Putem spune că un SRL este o combinație între un parteneriat și o corporație, fiind mai flexibilă decât alte forme de societăți comerciale.

Deschiderea unei afaceri este o misiune complexă, însă puteți să găsiți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a putea face primii pași spre deschiderea unei societăți, indiferent de forma juridică. Totuși, cel mai important lucru pentru o afacere de succes rămâne ideea.

Publică un comentariu

Comentariu