La patru ani de la moartea artistului medieșan, Ariton Tarnu, familia, colegii si prietenii îi aduc un nou omagiu, într-o emisiune televizată, difuzată pe canalul Etno TV, Sâmbătă 21.11.2020 începând cu orele 20. Emisiunea a fost realizată de familia lui Ariton Tarnu și vă este prezentată de Georgel Nuca.

Printre artiști, se numără Costel Popa, Suzana si Daciana Vlad, si Ilie Dură.

După mai bine de 35 de ani în slujba cântecului popular de pe Valea Târnavelor, Ariton Tarnu a părăsit scena la vârsta de 62 de ani, lăsând în urma sa, cântecele ce vor încânta iubitorii de folclor. Născut in satul Tăuni, Județul Alba, unde a crescut înconjurat de cântec si joc încă din fragedă pruncie, a știut in adâncul inimii ce drum va urma. În anul 1969 a plecat la Râșnov, la școală, unde a continuat jocurile populare, iar in anul 1972 s-a mutat la Mediaș. A continuat activitatea la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Ansamblul  Rapsodia Târnavelor și la Casa de Cultură a municipiului, Sala 1 mai, ori Ansamblul Purtata.

Îi admira și îi asculta pe Iosif Ciocloda, Ion Cristoreanu, Ana Munteanu si Achim Nica, cărora le-a invățat cântecele pe de rost. Ariton tarnu a debutat oficial pe o scenă abia in anul 1979, la Sala 1 mai din Mediaș, la insistențele unor coregrafi si ale lui Horvat Gheza, dirijor. Au urmat ani frumoși de spectacole si colaborări, atât pe plan local, național cât si internațional.

De-a lungul anilor, cântecele lui culese de la bătrâni, cântece din zona Târnavelor, au format un repertoriu propriu, incercând sa rămână un interpret autentic, cu cântece originale, cântate asa cum le cântau bătrânii satelor.

” Dragostea de cânt e pe viață,  cântecul popular te leagă de neam și de glie, îți alină dorurile și te liniștește.Folclorul e un adevărat medicament, atât pentru cei care cântă, cât și pentru cei ce ascultă. Cântecele le luăm de la alții și avem menirea să le dăm mai departe ” , a fost crezul îndrăgitului artist.

 

 

Publică un comentariu

Comentariu