Peste tot în lume, forma de salut este influenţată de varietatea de culturi, salutul având diferite semnificaţii. Anul acesta, salutul a fost influențat de pandemia cu virusul Covid-19 si in acest fel, salutul fizic nu se mai face cu o strângere de măna sau luatul in brațe, ci cu cotul. Cu toate acestea, salutul verbal rămâne valabil peste tot in lume.

Strânsul mâinii sau sărutul pe obraz sunt aproape interzise în plină pandemie. La nivelul întregii lumi oamenii au reinventat modul în care se salută cu apropiații pentru a se asigura că nu răspândesc coronavirusul.

În codul bunelor maniere, ni se specifică cum este corect să salutăm. În orice împrejurări, bărbatul salută primul femeia, indiferent dacă aceasta este mai tânără ca el. Însă, o femeie mai tânără va saluta întotdeauna o femeie mai în vârstă. Cei mai în vârstă trebuie să fie salutaţi de către cei mai tineri, cel inferior din punct de vedere profesional îl salută pe cel superior. Dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toţi, iar cei care însoţesc persoana respectivă trebuie să salute la rândul lor. Este politicos să răspundem oricărui salut iar strânsul mâinii, la bărbaţi, să se efectueze scurt şi ferm.

Pe vremuri, a saluta însemna a-i face cuiva o urare, a-i dori ceva de bine. „Nu te mai salut” era perceput mai ceva ca o înjurătură. La sate, mai ales, a nu saluta un drumeţ înseamnă a-i demonstra că nu vrei să-l recunoşti, că eşti supărat pe el.

În România, forma de salut diferă în funcţie de zonele geografice, ea suferind în decursul timpului şi anumite modificări. „Bună”, aşa se salută, în prezent, bucureştenii. Ardelenii spun „servus”, dar nu toţi. În Cluj, Sibiu, Banat, se foloseşte „ciau” sau „ceau”.

Adolescenţii mai folosesc şi formulele de salut: „Salve!”, „Salutare!”, „Salut!”, „Noroc!”, „Pa!”, „Te sărut!”, „Hai, te-am pupat!”, „Salut, bărbate!”, „Hai, pa!” sau recent: „Hi”, „Hi all”, „Sal”, „Hello”, „Ahoy, See ya”. „Bună ziua”, „La revedere”, „Sărut-mâna” aproape au dispărut dintre formele româneşti de salut. În mediile educate, a prins teren englezescul „How do you do?”. Întrebarea „Ce mai faci?” sau „Cum îţi merge?” este deja o formulă de politeţe fără pretenţia de a pătrunde efectiv în treburile altuia.

Mai folosim şi saluturi religioase: „Doamne ajută!”, „Domnul cu tine!” şi „Hristos în mijlocul nostru!”, un salut vechi, de care puţină lume mai ştie şi la care se răspunde „Este şi va fi mereu!”. Folosim şi formula specifică anumitor sărbători creştine „Hristos a înviat!” o rostim din ziua de Paşti şi până în ziua de Înălţare. Se răspunde cu „Adevărat a înviat!”. În ziua Înălţării, ortodocşii se salută cu „Hristos s-a înălţat!” şi se răspunde „Adevărat s-a înălţat!”.

Publică un comentariu

Comentariu