[ad_1]

Muncă 90% , talent 10%. Cam asta ar fi pe scurt rețeta succesului unuia dintre cei mai buni hairstyle-iști din Sibiu- Paul Paralescu. După ani în care a muncit în alte saloane de top din oraș, de cinci ani și-a deschis propriul salon – MOD Hairdressers. Aici vin nume cunoscute din Sibiu, mirese, doamne care doresc o schimbare de look, bărbați care își aranjează barba și copii care se cumințesc atunci când urcă pe scaun. Iar la plecare cu toții nu au decât un cuvânt de spus, dar același: excelent!

Singurul job
De când se știe Paul a lucrat doar în saloane de coafură și nici nu s-a gândit vreodată că ar putea face altceva. ”În vara din clasa a 10-a am lucrat la salonul unchiului și mătușii mele. Este în Mediaș, și acolo am luat prima dată contact cu lumea asta. De atunci am știut că asta voi face pentru că mi-a plăcut foarte mult. Am început cu măturatul prin salon, aranjatul prosoapelor…dar apoi am furat și câte un pic de meserie și așa am știut ce voi face pe viitor”, își amintește Paul.
Apoi, după terminarea liceului Paul a urmat cursurile unei Academii de coafură din Brașov și de atunci a fost zi de zi în salon.
”Primul lucru pe care l-am învățat a fost spălatul pe păr, apoi coafatul. Pe la 16-17 ani am tuns prima dată, iar cel tuns a fost unchiul meu. Mătușa mea a fost tot timpul lângă mine, așa că tunsoarea a ieșit bine”, se amuză Paul.

De la angajat la patron
Din 2006 până în 2012 Paul a lucrat într-unele din cele mai cunoscute saloane din Sibiu. A acumulat experiență și asta l-a impulsionat să își deschidă propriul salon. ”Dacă e să mă întrebi acum niciodată nu e momentul bun să îți deschizi salonul tău. Dacă îți place meseria asta și vrei să sa fi mereu în salon e mai bine să rămâi angajat undeva. Pentru că dacă ai afacerea ta sacrifici acest timp pentru că e nevoie să faci și muncă administrativă”, spune Paul. Dar chiar și așa, MOD Hairdressers s-a transformat într-un loc de referință pe piața hairtyling-ului sibian.
Dar până aici a fost nevoie de muncă multă. ”Eu spun că în meseria asta e nevoie de puțin talent dar de foarte multă muncă. Pentru că trebuie să muncești mult, să acumulezi experiență, să fii mereu la curent cu ce e în trend ca să poți deveni un bun hairstylist. Nu se învață meseria asta peste noapte, și din acest motiv e nevoie ca munca să primeze”, spune Paul.

Clienții duc renumele
Renumele unui hairstylist este făcut de clienții pe care îi are. Iar faptul că Paul are cliente cărora le aranjează părul încă de când a început el să lucreze, spune ceva. ”La început mă gândeam oare când o să am 100 de tunsori la activ, apoi 1000…acum nu știu câte persoane și câte tunsori am făcut, dar ar fi interesant de aflat… Cert este că la mine vin doamne de ani și ani, sunt cliente fidele. Față de 2006, atunci când am început să lucrez, părul lor s-a transformat o dată cu mine, tunsorile și culorile au evoluat în ritmul meu”, spune Paul.
De-a lungul timpului și cererile clientelor au ieșit puțin din tipare. ”O mireasă mi-a cerut să îi fac trei coafuri în ziua nunții, și totul să se desfășoare în grădină, în mijlocul invitaților. Am refuzat, i-am explicat că nu se poate, și până la urmă a înțeles, iar singura coafură a zilei am realizat-o în salon”, își amintește Paul.

Muncă și fler
La fel ca în orice alt domeniu, un hairstylist trebuie să fie mereu la curent cu noutățile. ”În domeniul acesta sunt cursuri în țară, în străinătate, la care participăm pentru a afla ce e nou și care sunt trend-urile. Ca să te menții pe piață, ca să fii unul din cei buni trebuie mereu să te perfecționezi, mereu să fii la curent cu ce e nou. Și asta înseamnă tot muncă”, spune Paul.
Chiar dacă e mereu la curent cu ce se poartă, Paul își sfătuiește clientele să aleagă ce le stă bine. ”Eu mereu le spun că degeaba se poartă ceva dacă lor nu le stă bine, dacă tipul părului nu permite tunsoarea pe care o vor sau culoarea. Atunci când cineva vine la mine în primul rând fac consiliere. Vorbim, în funcție de ce își dorește și ce se poate realiza îi propun cea mai bună soluție”, spune Paul.
Și deși nu îi place să spună ”ce se poartă”, Paul a dezvăluit că anul acesta în trend este lungimea de păr medie, la nivelul umerilor, iar coafurile trebuie să fie cât mai naturale, dar elegante.

Source

[ad_2]

Source link

Publică un comentariu

Comentariu