Președintele Klaus Iohannis consideră că întreaga societate, inclusiv școlile, a fost aruncată în haos de pandemie, dar în ceea ce privește învățământul nu este corectă o evaluare de genul „totul este haotic”.

El a admis că s-au făcut și erori, care trebuie corectate, dar a subliniat că s-au luat și decizii bune, iar în momentul de față nu este cazul să căutăm vinovați, ci soluții. „Și eu, și autoritășile învățăm din mers”, a afirmat președintele, scrie Digi24.

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă „mai suportă” ceea ce se întâmplă în momentul de față în învățământ, ca profesor și soț de cadru didactic, și dacă „mai rezistă haosului” de acolo

„Întreaga societate a fost aruncată în haos de aceasă pandemie şi evident, şi şcolile. Este o situație nemaiîntâlnită și este foarte clar să s-au luat măsuri bune, dar s-au făcut şi erori. Și autorităţile, și eu, și noi învăţăm și din mers, însă nu cred că este cazul să exagerăm cu aceste evaluări – că totul este haotic. Nu totul este haotic. În majoritatea școlilor lucrurile sunt ordonate, sunt bine planificate, dar există excepţii şi ele trebuie corectate”, a declarat șeful statului.

Tot mai multe școli trec în scenariu roșu, inclusiv în Bucureşti, dar încă nu există tabletele promise de atâta timp și unii copii nu pot participa la cursuri online. Întrebat cine se face vinovat că există aceste lipsuri şi cine trebuie să-și asume responsabilitatea, Klaus Iohannis a dat asigurări că Guvernul „lucrează la aceste chestiuni şi în fiecare zi mai apare câte un progres şi lucrurile se vor rezolva”.

Klaus Iohannis: Îmi doresc ca până la sfârșitul anului școlar să punem spune că fiecare elev are acces la online

„Trebuie să ne obişnuim cu faptul că această pandemie ne-a luat total pe nepregătite. Chiar dacă nu îmi face mare plăcere, țin să vă amintesc că atunci când a aparut la noi această pandemie, rezervele României în acest domeniu au fost zero. Aşa le-a lăsat guvernul PSD, pe zero. De atunci, noi gestionăm pandemia, în paralel gestionăm toate domeniile unde ar fi trebuit să existe o rezervă, iar în domeniul învățământului, s-a început destul de devreme cu procedurile de achiziţii. Din varii motive, ele nu au fost duse la bun sfârşit în timpul prevăzut, însă se continuă și lucrurile se vor ameliora”, a precizat preeședintele.  Întrebat dacă ministrul educației este responsabil pentru această situație, Klaus Iohannis a evitat să răspundă.

„În această perioadă, nu cred că este cazul să căutăm vinovați, este cazul să căutăm soluții. Dați-mi voie să vă spun un lucru care cred că de multe ori ne scapă. Noi aici vorbim de o catastrofă, nu de niște detalii administrative și ceea ce facem este să prevenim să apară o generație pierdută, iar pentru acei copii care încă nu au acces se caută soluții pentru fiecare caz în parte. Problema este imensă și conține mult mai multe fațete decât chestiunea că într-o școală sau alta poate încă nu toți elevii au primit materialul pentru a participa în rând cu ceilalți pentru online. Problemele sunt imense, sunt foarte multe și pe parcurs ele se rezolvă. Îmi doresc tare mult ca până la sfârșitul anului școlar să putem să spunem că am reușit să dotăm școlile să primească fiecare elev acces la online și în același timp să constatăm că pandemia este de domeniul trecutului”, a explicat șeful statului.

Publică un comentariu

Comentariu